Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Башар Асад: Ако се бори с тероризма, Тръмп ще бъде наш естествен съюзник

Башар Асад
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сирия Башар Асад се надява на сътрудничество с Доналд Тръмп. Според Асад новоизбраният американски президент може да бъде "естествен съюзник" на Дамаск, ако се обяви "против" групировките, които се борят срещу режима. В интервю за Португалското радио и телевизия Асад посочи:

За нас още не е ясно какво смята да прави новият американски президент, но ако се бори с тероризма, разбира се, че ще бъде естествен съюзник, точно както наши съюзници са Русия и Иран.

В първото си интервю след изборната победа Доналд Тръмп заяви, че ще се концентрира върху борбата с джихадистите, а не върху свалянето на президента Башар Асад. Настоящата американска администрация на Обама подкрепя бунтовниците от т.нар. "умерена сирийска опозиция", докато Русия помага на режима в Дамаск за борба с тях.  

В интервю за британския вестник The Guardian, специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура предупреди, че военна победа срещу Башар Асад ще изложи Европа на риск от възраждащия се сунитски тероризъм, така както се е случило в Ирак. Вестникът коментира, че предупреждението на Мистура е съвет по дипломация към бъдещата администрация на Доналд Тръмп. Ако Русия и САЩ имат общ подход за това как да се ускори борбата срещу "Ислямска държава" и "Джабхат ан Нусра", е добре дошло, обяснява дипломатът в интервюто си за "Гардиън".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна