Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво мислят гражданите за мажоритарния вот

Снимка: БГНЕС

Референдумът от 6 ноември накара основните политически партии бързо да се присъединят към народната воля. Седмица след това увъртанията започнаха. Спомените от двата опита за мажоритарен елемент в изборите се върнаха и ги разколебаха. Какво ще представлява мажоритарният вот и какъв ефект очакват хората от него?

Предсрочните парламентарни избори са ни в пролет вързани. Какви обаче ще бъдат те? Дали НС в оставка ще успее да приеме и подпечата нов изборен закон и доколко той ще отразява резултатите от референдума? Всъщност какво толкова казахме на референдума? Казахме, че искаме задължително гласуване, което вече е факт, че ще даваме по лев на всеки спечелен от партиите глас, което на практика значи че хем сме длъжни, хем си плащаме. Най-сетне - искаме мажоритарни избори. Всъщност искаме ли ги и по-важното - узрели ли сме за тях?

Мисля, че все още не сме узрели за такъв вот - споделя жител на Благоевград.

Мажоритарният елемент вече го проиграхме два пъти макар и частично. През 2009 година в началото на партийните листи бяха изписани имената на мажоритарни кандидат-депутати. Така от благоевградски избирателен район в НС влязоха Любен Татарски от ГЕРБ и Ахмед Башев от ДПС. През 2014 г. дойде модата на преференциите. Това външно оценяване бързо беше усетено като заплаха от партиите и доведе до големи недоразумения. Всъщност през 2014 г. само 8% от депутатите бяха избрани с преференции. Някои просто удариха късмета да са с онзи номер в листата, с който партията се явява на избори - феномена 15/15. 

Аз съм далеч от политиката. Не се интересувам и не знаех, че сме имали мажоритарно избран кандидат. На референдума обаче гласувах.

Малко рано ни е за мажоритарен вот, но ако продължаваме така, бързо ще натрупаме критична маса и тогава всяка партия ще се замисли дали да издигне просто някого или да потърси някой, който може, знае, разбира и би заслужил доверието на хората. Това не е лошо намерение - коментират жители на Враца.

В звуковия файл можете да чуете целите репортажи на Кети Тренчева и Ива Антонова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна