Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нелекувани инфекции предизвикват преждевременно раждане

| обновено на 18.11.16 в 15:23
Над 80 на сто от преждевременните раждания се дължат на половопредавани инфекции - недиагностицирани или недобре лекувани, каза пред журналисти проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-голямата антибиотична резистентност има в Румъния и Гърция.
При отглеждането на животните също има риск от предозиране с антибиотици, което крие риск и за хората. До края на 2016 г. трябва да имаме Национален план за антибиотична стратегия, добави проф. Кантарджиев. Изготвена е брошура за съвременните принципи на антибиотичните терапии, резистентността в страната ни и консумацията на антибиотици в България в сравнение със страните от ЕС. Брошурата ще бъде предоставена на педиатри и лични лекари.

Педиатърът Стефан Пепеланов каза, че не винаги лекарите успяват да убедят родителите, че детето се нуждае от антибиотично лечение. Проблем с лечението създава и непознаването на механизмите на антибиотичната терапия, недостатъчно доверие в лекаря, самолечение чрез интернет, допълни той. По думите му самолечението може да доведе до тежки усложнения.

По отношение на антибиотичната резистентност България се намира на едно средно европейско ниво, но за определени видове антибиотици заемаме водещо място - обясни доц. Иван Иванов, микробиолог в НЦЗПБ. - Това са основно антибиотици, които се използват в болниците. Те са много евтини и мнозина лекари в болниците прибягват до тях необосновано и без индикации.

Според Световната здравна организация в Европа инфекциите, получени в болница, дават допълнителни 16 милиона дни престой за пациентите, а преките финансови загуби заради инфекции, причинени от антибиотична резистентност, са в размер на 7 млрд. евро, каза доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България. - 37 хиляди смъртни случая са причинени директно от антимикролната резистентност.

Чуйте повече по темата в репортажа на Гергана Хрисчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна