Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Площта на природната забележителност "Пясъчни дюни" е намалена с около 50 декара

Снимка: БГНЕС

Със заповед на екоминистъра Ивелина Василева площта на природната забележителност "Пясъчни дюни" между къмпингите "Златна рибка“ и "Градина“ е намалена с близо 50 декара. Причината за промяната са извършените по-точни измервания в кадастралната карта. 

Природната забележителност е обявена през 1984 година. Целта й е опазване на местообитанията на редки и защитени растителни и животински видове. Забранено е почти цялото строителство, пояснява Тома Белев от Асоциацията на парковете:

На основание на една карта от 2007, кадастрална карта, както се основават колегите от Министерство на околната среда и водите и заявихме, че при 380 декара през годините, преди 30 години геодезията е била нещо по-различно и са сбъркали с 50 декара, на мен ми изглежда леко невярно.

Все пак при липса на документация не мога да потвърдя или да отхвърля нищо, пояснява Тома Белев. От Бургаската екоинспекция са категорични, че не става въпрос за редуциране или за изключване на части от местността, пояснява Детелина Иванова:

Към момента на обявяване на защитената територия границата ѝ ориентировъчно е описана и не се дължи на някакво точно замерване, затова законът предвижда процедура, която да актуализира площта на базата на такова, по-точно замерване, ако има.

Не може да се говори, че ще се променя статута на местността и ще се допусне застрояване, добавят от екоинспекцията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени