Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за пианистката проф. Лили Атанасова

Проф. Лили Атанасова

Проф. Лили Атанасова е родена на 15 ноември 1921 година в семейството на Георги Атанасов – учител по музика, завършил пиано и композиция в Прага, автор на детски песни и детски оперети. В семейството цари атмосфера на почит към изкуството. Първите уроци по музика получава от баща си. От малка свири много добре по слух. 13-годишна постъпва в Средния отдел на Музикалната академия – по-късно – Музикално училище. Неин учител до завършването на Музикалната академия си остава проф. Андрей Стоянов. При него я завежда учителят й по пеене Димитър Генев – баща на приятелката й за цял живот, цигуларката проф. Елена Генева. На концертния подиум стъпва за първи път на 13-годишна възраст. 15-годишна изнася първия си самостоятелен концерт.

Музикалната академия завършва в 1944 г. Музикалната академия предвижда професионално усъвършенстване за Лили Атанасова и певицата Мария Попова (по-късно известна като Мария Корели) в Германия. Заминава само Мария Попова. През 1949 г. , заедно с пианистката Снежана Барова е определена да представя страната ни на първия следвоенен Шопенов конкурс. Лили Атанасова е отличена с диплом.

Освен проф. Андрей Стоянов, в Музикалната академия са й преподавали едни от най-големите български музиканти: проф. Панчо Владигуров – по камерна музика, проф. Веселин Стоянов – по музикални форми, проф. Стоян Джуджев, проф. Стоян Брашованов, Марин Големинов, Парашкев Хаджиев….След завършването на Академията става редовен преподавател в Средното музикално училище в София, привлечена е като асистентка на проф. Андрей Стоянов. Той й поверява най-талантливите си малки ученици. Съчетава успешно педагогическата работа с богата концертна дейност.
Лили Атанасова е изключителен интерпретатор на творби от Шопен, Бетовен, Шуберт, Шуман, Брамс. Тя е сред най-изявените шопенисти в България. Съвременниците й определят като един от върховете в изпълнителското ни изкуство фа-минорният клаверин концерт на Шопен, както и паметния й рецитал през 1972 г. с четирите скерци и четирите балади на Шопен. Пианистичният талант на Лили Атанасова се разгръща и в творби на Бах, Моцарт, Шуберт, Шуман, Менделсон. До днес се помнят проникновените й изпълнения на Бетовеновите сонати.

За първи път в България в нейно изпълнение и със сътрудничеството на проф. Владимир Аврамов прозвучават интегрално сонатите за цигулка и пиано от Бетовен. Преди това концертира в дуо с виолиста проф. Стефан Сугарев. Някои от изпълняваните от тях творби прозвучават за първи път в България, сред тях – соната Op. 11 No. 4 от Хиндемит.

През време на повече от 45-годишната си работа като педагог през класа й са преминали десетки пианисти, голяма част от които са продължили с впечатляваща кариера в България и извън пределите й. Била е декан на Инструменталния факултет и заместник-ректор на Музикалната академия в продължение на 14 години. Години наред е председател на Комисията за международни конкурси – „горещото място“ й е поверено заради нейната принципност, неподкупност, уравновесеност.

Участва в престижни жури, 10 години е почетен председател на Международния фестивал „Лауреатски дни „Катя Попова“ в Плевен. Това са най-плодотворните години на този фестивал, времето, когато Плевен се превръща в сериозен музикален център. Интересни програми, големи имена от цял свят на млади музиканти, спечелили награди на конкурси през последните две години, претъпкани зали, възможност изява на нашите млади таланти , гарантиран международен обмен. В цялата си обществена дейност проф. Лили Атанасова е била движена от желание да помогне на младите таланти, да им осигури бъдеще.

Носител е на ордените „Народна република България”, І степен, „Св.св.Кирил и Методий” – І степен, „Златен век”; удостоена е със званието „Доктор хонорис кауза” на НМА.

В чест на 95-годишнината на забележителната българска пианистка, нейни ученици ще изнесат концерт в камерната зала "България" на 19 ноември от 18 часа. Сред участниците ще бъдат професорите Виктор Чучков, Атанас Куртев, Евгения Симеонова и мн. др. Ще свирят и двама от носителите на наградата на името на проф. Лили Атанасова, връчвана от няколко години на конкурса "Франц Шуберт" в Русе.

Чуйте в звуковите файлове рубриката "Помните ли..." с Красимира Йорданова и интервюто на Ирена Гъделева с доц. д-р Невена Койчева - дъщеря на проф. Лили Анатасова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени