Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Владкова: Обама апелира за спасяването на западния политически модел

Предизборни страсти обхванаха и Германия, след като стана ясно, че управляващата коалиция в страната номинира за поста президент настоящия външен министър Франк Валтер Щайнмайер. Предстои кандидатурата му да бъде одобрена през февруари от Федералното събрание, каквато е процедурата в Германия. За предаването "Събота 150" журналистът Весела Владкова коментира, че номинацията на Щайнмайер е изненада само донякъде, тя се приема като „удар“ на председателя на социалдемократическата партия и вицеканцлер в управляващата широка коалиция Зигмар Габриел, защото става дума и за личните му амбиции да бъде издигната кандидатурата му за канцлерския пост в предстоящите следващата есен в Германия парламентарни избори. С номинацията на Щайнмайер за президент Габриел си разчиства пътя към канцлерската кандидатура.

Във федералното събрание, което се конституира само за избора на президент от представители на Бундестага и на федералните провинции, управляващана коалиция, застанала зад Щайнмайер, разполага с 928 гласа от общо 1260, посочи още Владкова. По думите й, във времена на промени и разместване на пластовете както в Европа, така и в САЩ, Германия трябва да се представлява пред света от политик, който има доверието на гражданите, особено на фона на набиращата скорост популистката Алтернатива за Германия и повсеместния процес на разграничаване от традиционните партии.

Особен завой във външната политика от новоизбрания президент не можем да очакваме. Фигурата му по-скоро трябва да отговори на очакванията за обединител на нацията, отбеляза Весела Владкова в анализа си. Както и в България, така и в Германия президентът има най-вече представителни функции, но като изкушен и опитен в дипломацията политик Щайнмайер със сигурност ще намира начин да влияе върху външната политика, като със сигурност ще запази и досегашния курс, стана ясно от думите й.

Щайнмайер е много обигран политик, с дългогодишен опит, включително и като конкурент, но и като съратник на канцлера Меркел – неин външен министър от 2005 до 2009, след това основен опонент в изборите 2009, водач на опозицията в Бундестага до 2013, когато заема отново поста на външен министър в широката коалиция. Това му дава самочувствие и дори си позволи да определи избора на Доналд Тръмп като земетресение, посочи още журналистът.

Изненада около поредното кандидатиране на Ангела Меркел няма, защото християндемократите нямат план Б. За германците тя олицетворява сигурност и стабилност, каквато те търсят на фона на цялостната картина в Европа и САЩ, каза Владкова относно другото знаково за Германия събитие тази седмица.

Само преди няколко месеца никой не смееше категорично да заяви, че Меркел ще изкара мандата си докрай заради растящото недоволство заради мигрантската й политика, припомни Весела Владкова. Тя прогнозира, че е много вероятно Меркел да спечели изборите, защото въпраки спада в доверието след отварянето на границата за бежанския поток, германците я смятат за сигурния политик, който може да се справи в кризисни времена.

В коментар на посещението на Барак Обама в Берлин Владкова открои заявеното от него, че би гласувал за Меркел, ако имаше това право и значението на тази подкрепа.

Дискусиите на двамата лидери бяха посветени на глобализацията, споразумението за свободна търговия ТТИП, договореностите с Иран и споразумението за климата от Париж, все теми, които новоизбраният американски президент не смята за приоритетни, допълни Весела Владкова, като подчерта, че сянката на милиардера се е усещала по време на разговорите и е знаково, че нито Обама нито Меркел са го споменали по име.

Вместо да се отдаде на спомени, Обама превърна посещението си в Берлин в спасителна акция - ясно изразената подкрепа за Меркел като следващ канцлер може да се определи като апел за спасяването на западния политически модел, смята още Весела Владкова. 

За процесите в Германия, разгледани в детайли, слушайте звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна