Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди второто четене на Бюджет 2017 позициите на партиите остават непроменени

Д. Йорданова: Искрено се надявам между първо и второ четене на Бюджет 2017 да не се правят социални експерименти

ПФ ще внесат и ще защитават предложението си за 300 лева минимална пенсия, БСП обмислят вариант за увеличаване на парите за наука

| обновено на 20.11.16 в 12:22
Снимка: БГНЕС


Преди второто четене на Бюджет 2017 представители на основните политически сили в парламента -  ГЕРБ, БСП и Патриотичния фронт коментираха в ефира на "Хоризонт" и предаването "Неделя 150" параметрите на финансовата рамка на държавата за следващата година, както и предложенията, които ще направят за промени.

Диана Йорданова от ГЕРБ, която е зам.-председател на бюджетната комисия в НС, заяви, че искрено се надява между първо и второ четене да не се правят социални експерименти. Като напомни, че приемането на бюджета е от изключителна важност, тя отбеляза, че съседна Румъния, която често е давана като положителен пример, в момента, заради проблеми, свързани с бюджета, се е превърнала в отрицателен пример: Страната уверено върви към свръхдефицит.... Служебният премиер - тъй като те също са в такава процедура и състояние, в каквото сме и ние, се е хванал за главата буквално  -  как да върже сметките на държавата, защото поради липса на редовно правителство и парламентарно мнозинство румънският парламент приема всякакви разнопосочни мерки..... Искрено се надявам този път да се поучим от лошия модел и да не го прилагаме в България, подчерта Диана Йорданова.

Диана Йорданова

Георги Търновалийски от БСП, който е член на парламентарната бюджетна комисия, заяви, че социалистите няма да внасят предложения между първо и второ четене, като обмислят единствено дали може да предложат реалистичен вариант за увеличаване на средствата за наука, за което категорично настоява научната общност у нас. 
Търновалийски потвърди, че "БСП лява България" няма да подкрепи Бюджет 2017 в пленарната зала, но смята, че той ще бъде приет :
Има достатъчно мнозинство, което ще приеме бюджета в този вид, в който беше приет на първо четене.

Георги Търновалийски 

Христиан Митев от Патриотичния фронт, който също е член на парламентарната бюджетна комисия, заяви, че преди второто четене ПФ ще внесат и ще защитават своите предложения за увеличаване на пенсиите и за увеличаване на финансирането за наука и култура: 

Ако колегите се съгласят с тези обосновки, които ще бъдат направени (в комисии и в залата - бел. ред.), разбира се, че ще разчитаме на тяхната подкрепа. 

Снимка


************

В дискусия във връзка с идеята на патриотите минималната пенсия да стане 300 лева Христиан Митев заяви, че не смята, че тази стъпка "ще взриви бюджета", както е прогнозирала Менда Стоянова от ГЕРБ:  

Въпрос на приоритети е в бюджета за какво ще бъдат отделяни средства  - дали ще отделяме повече средства, примерно, за саниране или ще отделим повече средства за това увеличаване на най-ниските пенсии, които гарантират буквално оцеляване на тези лица....И тук говоря за пенсии за осигурителен стаж и възраст, не социални пенсии, не инвалидни пенсии.

 

Георги Търновалийски отново потвърди, че сега няма как да подкрепят това предложение, но в бъдеще са готови да обсъждат подобни - експертно обосновани мерки за увеличаване на пенсиите, но пропорционално, а не само на най-ниските: 

По този начин направено предложението - увеличение на минималната пенсия на 300 лева,  ние няма как да го подкрепим, защото - да, то е справедливо спрямо тези български граждани, които получават пенсии и са част от тези, които живeят под прага на бедността,  но то няма да бъде справедливо спрямо останалите пенсионери, които са плащали осигуровки, и няма да получат никакво увеличение. 

Диана Йорданова отбеляза, че пенсиите се повишават плавно, макар и с малко, като има двойно увеличение на средната пенсия от 2007, и допълни, че има развиване на мрежата на социалните услуги: Ние така разбираме развитието на пенсионния модел, посочи още Йорданова.

Тя припомни, че когато се правят предложения, разчетите трябва да включват планове не само откъде ще дойдат средствата за увеличението на най-ниските пенсии, но и пропорционално, и на другите пенсии:

Което неминуемо ще се наложи при толкова драстично увеличаване на минималната пенсия, защото ....няма да бъде справедливо спрямо хората, които са се осигурявали на реален доход.

Според Йорданова, ако това предложение бъде гласувано, то ще има ефект на снежна топка и ще доведе до "счупване на пенсионния модел".


Христиан Митев  се съгласи, че е необходима сериозна реформа в пенсионната система, особено при инвалидните пенсии:

Ненормално е България да е на едно от първите места по изплащане на инвалидни пенсии, .....и безспорно и от тази реформа също ще бъдат освободени средства, които да отидат за това увеличение на пенсиите, което ние предлагаме.

Диана Йорданова подкрепи тази теза и подчерта, че ГЕРБ са започнали реформа в системата на ТЕЛК, защото трябва да се спре теча към лица и социални групи,  които може да не се възползват и ли да се възползват по доста по-различен начин от социалните плащания-бел ред.). 


Ще има ли още средства за наука и култура?  


Според Диана Йорданова упреците, че науката е неглижирана в новия бюджет са несправедливи. Тя отбеляза, че  има заделени 5 млн. лева за увеличение на заплатите в БАН, има и пари по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (НОИР), които според нея може да се използват за наука: Нека не забравяме, че 350 млн. евро са предвидени за финансиране точно на ОП "НОИР".  


Българските учени получават по-малко от чистачките в НС, отбеляза Георги Търновалийски, като отново заяви, че за да не бъдат обвинени в популизъм, БСП няма да правят предложения между първо и второ четене на Бюджет 2017, но е възможно да обмислят и да подкрепят  предложения, които са в полза на финансирането на науката, защото това е инвестиция в бъдещето и в развитието на страната. 


Христиан Митев заяви: И науката, и културата са поставени в ъгъла за поредна година в този бюджет. Митев каза още, че е получил писмо от Асоциацията на музеите с искане да се заделят повече средства за тези културни институти и ПФ ще направят предложение между първо и второ четене да се повишат парите в бюджета за култура и наука. 

Според Митев има достатъчно резерви и допълнителните пари може да дойдат от приходите, защото в проектобюджета приходите са подценени: Достатъчно много резерви има в приходите, подчерта депутатът от ПФ.

Диана Йорданова контрира, че няма откъде да дойдат пари, без да бъдат намалени заплати в други сектори и целта, която този бюджет изпълнява, е да бъде балансиран.


***********

Тримата участници в дискусията за Бюджет 2017 коментираха и казуса за концесията на летище СофияДиана Йорданова:

Така или иначе процедурата продължава и ще се даде възможност от следващото правителство, макар и служебно, да продължи този процес

Георги Търновалийски повтори категоричната позиция на БСП против концесията на  "Летище София":

"Летище София" не трябва да бъде отдавано на концесия по този начин......Смятаме, че държавата може да се справи с тези проблеми (дълговете - бел. ред. ) в БДЖ по друг път, с други резерви, които има в бюджета, и които трябва да осигурява българската икономика. 

Христиан Митев заяви, че ПФ също са обезпокоени от начина, по който се развива концесионната процедура, но припомни, че тя е от компетенцията на Министерския съвет, а не на Народното събрание:

Ще следим внимателно как се развива концесионната процедура и евентуално ще претендираме в последствие, ако се открият нарушения и нередности, за нейното спиране. 


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна