Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриархът благослови инициатива в подкрепа на брака и семейството

Снимка: Полина Тодорова

Европейската гражданска инициатива „Мама, татко и деца”, регистрирана официално от Европейската комисия, набира все повече подкрепа у нас и в Европа. Началото на тази инициатива беше поставено в края на миналата година от представителите на осем държави – Унгария, Словакия, Полша, Хърватия, Швеция, Франция, Португалия и Германия. Тя цели да защити правата на децата, брака и семейството, като призове Европейския съюз да приеме законодателство, което зачита правомощията на всяка държава - членка сама да определя политиката си в областта на брака и семейството, в съответствие с Хартата за основните права. 


За да успее инициативата, тя трябва да събере 1 милион подписа на граждани в ЕС, като крайният срок за това е 10-и декември.

Патриархът даде благословията си за това начинание, като изпрати специално писмо, каза координаторът на инициативата в България Михаела Джоргова, председател  на Асоциация "Общество и ценности". Тя каза още, че до момента у нас са събрани над 3 000 подписа, в Европа те са над 320 000: 

Във всяка страна църквите имат активен принос да се съберат достатъчно подписи, особено на хартия. Вярвам, че тази подкрепа на патриарха ще допринесе за това.

Джоргова каза, че ако не бъдат събрани необходимите подписи, ЕК няма да разгледа предложението:

България е желателно да събере 12 750 подписа, но тъй като вече е посрещнат минимумът на седем други страни, това вече не е задължително, но пък е хубаво максимален брой да съберем, тъй като в страни, където еднополовите бракове са узаконени, те нямат този стимул да събират тези подписи, съответно те разчитат на останалите страни, за да могат да защитят брака и семейството. 

Можете да подкрепите инициативата на: http://www.mumdadandkids.eu/bg/podkrepi

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна