Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Здравко Митков: "Лъжци по неволя" е образец на черния фарс

проф. Здравко Митков
Снимка: БГНЕС

"Лъжци по неволя" е великолепен образец на една традиционна форма в английската драматургия - черния фарс. Фарсовата драматургия е твърде специфичен жанр, неособено популярен в България. Това каза предпремиерно режисьорът проф. Здравко Митков в интервю за предаването "12+3". Тази вечер премиерното заглавие на Сатиричния театър "Лъжци по неволя" ще има първата си среща с публиката. Проф. Митков определи пиесата като много сръчно написана и с чудесни качества.

В представлението има безброй недоразумения, които пречат на класическа комическа двойка от двама полицаи да свършат своята рутинна дейност около събитие на възрастни хора. Оттук започва водопад от недоразумения и ситуации, които изправят публиката почти на крака, разказа Митков и допълни:

Ако трябва да направим аналогия, трябва да се отиде към "Арсеник и стари дантели", прочутия американски образец на това изкуство. Хубавото е, че авторът Антъни Нилсън е съвременен млад човек, който работи със съвременните театрални стандарти, което прави представлението много близко до желанията на нашата публика.

Пиесата обаче не прави съпоставки с живота, уточни театралният режисьор:

Има една шега с живота, има една игра с живота и подреждане на обстоятелства, които човек би си казал, че в реалната среда, никога не биха  се подредили по този начин. Освен това има класическа ситуация, когато публиката в салона знае повече от героите на сцената, което създава едно напрежение между двете общности.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна