Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Стайков: Предлагаме балансиран алтернативен бюджет

Калоян Стайков
Снимка: БГНЕС

За поредна - 14 година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представя алтернативен държавен бюджет. Проектът за алтернативен бюджет е изграден върху основата на консервативна фискална политика на фона на макроикономическите рискове във вътрешен и външен план. Това обясни в предаването „Преди всички“ икономистът от ИПИ Калоян Стайков.

Алтернативният бюджет обикновено съдържа предложения за реформи, каквито не се случват. Сега акцентът е върху стабилността на публичните финанси, отбеляза той.

Популистките залитания около бюджета крият рискове, смятат експертите. Стайков вижда риск както в приемането на един популистки бюджет, така и в неприемането на бюджет и начало на 2017 година с 1/12 разходи от сегашния:

И в двата случая има немалка доза популизъм. 

Експертите на ИПИ призовават да се запази фискалната стабилност от тази година. Алтернативният бюджет съдържа по-ниски разходи, без да става дума за сериозно рязане на разходи, допълни Калоян Стайков. Според икономистите буфер, който може да бъде намален, има при капиталовите разходи и при разходите за издръжка. Създаването на допълнителни буфери се прави за посрещане на евентуални рискове догодина.

Европейското финансиране е изключително важно за капиталовите разходи на бюджета, подчерта още Стайков:

През 2016 година виждаме, че тъй като няма сериозно усвояване на евросредства, които са за стари периоди, капиталовите разходи намаляват. 

При по-дълъг период на безвремие и безвластие се очертава опасността администрацията да работи по-слабо и приходите да намалеят. Рискове има и за разходната част, предупреди икономистът.  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна