Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Карасимеонов: Вместо да реши проблема, мажоритарната система може да го задълбочи

Снимка: БГНЕС

Странно изглежда такава активност на прокуратурата, след като падна едно правителство. Дали е съвпадение, не мога да кажа, защото прокуратурата има свой дневен ред и базира своите действия на факти. Това, което виждам, има основание да се разследва, но защо са избрали така да струпат нещата наведнъж? Това коментира в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ политологът проф. Георги Карасимеонов, който е един от експертите, обявили се отначало против въвеждането на мажоритарна избирателна система у нас:

Позицията е на базата на изследвания на световен опит, на база на реалностите в България. България вече има немалък опит и дори в тези 27 години е експериментирала и с пропорционална, и с мажоритарна, и със смесена система и могат да се направят достатъчно ясни изводи. Тези изводи са, условно ги предавам, че в тази конкретна ситуация, в която се намира България, равнището на развитието на демокрацията, състоянието на корупцията в страната, състоянието на влиянието на олигархичните кръгове и тяхната симбиоза с държавни структури ще повлияе в негативна степен въвеждането на мажоритарна система - в този вариант, в който се предлага от Слави Трифонов и вместо да реши проблема, може да го задълбочи.

Карасимеонов припомни, че според Закона, резултатите от референдума не са задължителни, а най-добрият вариант би бил смесена избирателна система, която би съчетала позитивните страни и на двете

Избирателната система е технология. Тя може да повлияе частично върху разпределението на политически сили, на една или друга партия, но в никакъв случай не може да реши дълбоките и съществени проблеми на една страна, в този случай - на България. Това са проблемите - корупцията на най-различни равнища и особено по високите етажи на властта, както и голямото социално разделение.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна