Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Трън недоволни от намеренията за добив на злато в района

Трън
Снимка: Венета Николова

Намеренията за добив на злато в района на град Трън предизвика недоволството на жители на града и съседните села. Беше създаден инициативен комитет, който е срещу проекта. В района на Брезник също ще се добива злато. Там вече е приключила процедурата и предстои да започнат същинските дейности.

Притеснението за трайно замърсяване на околната среда е основният мотив на инициативния комитет на жители на град Трън и няколко села в района. Те са внесли аргументирани възражения срещу проекта за добив на злато в Регионалната инспекция по околната среда в Перник. Румяна Боянова и Кирил Ефремов от Инициативния комитет на жители на Трън:

Ние създадохме инициативния комитет, тъй като сме много притеснени за бъдещето на нашия край. Запознахме се преди време с инвестиционното намерение, което предвижда един мащабен добив на площ от 20 кв. километра на златно-сребърни руди, като този проект включва три открити рудника и пет закрити рудника.

Нас най-вече ни притеснява, че тази цялата територия в момента е с много хубава гора - 700 000 дървета, които ако ги разделим на населението на Трън, което е около 4000 човека, се падат 175 дървета на един човек, които всеки трябва да засади, за да може да се възстанови тази гора. Това е голямо поражение.

В Брезник инвестиционният проект за добив на злато вече се реализира. От началото на 2016 г. в сила е концесионен договор, който дава права на фирмата да реализира проекта. Договорът е сключен между Министерството на енергетиката и "Трейс Рисорсиз“ ЕООД въз основа на Решение на Министерския съвет.

По около 100 милиона лева  ще бъдат инвестирани по проектите за добив на злато в Трън и Брезник. Управителят на фирмата Ваня Денева увери, че няма да се допусне замърсяване на околната среда. Технологията за добив на злато в Брезник е по подземен способ:

Проектът в Трън е в процедура, която е още в началния етап на нейното развитие. Докладът по оценка на въздействието още не е изготвен към настоящия момент. Изготвено е само заданието, което определя обхвата на съдържанието на доклада. В рамките на това са включени всички въпроси, които трябва да бъдат разгледани и оценени от самия доклад. Съответно проектът в Брезник е в доста по-напреднала фаза. Той вече е с подписан концесионен договор за добив и първична преработка на златно-сребърни руди, като към момента е стартирала вече първата година от концесионния договор, която е част от подготвителния период преди началото на експлоатацията.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Анелия Дренска, началник на Отдел "Превантивна дейност“ в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник:

Самата процедура по реда на глава 6 от Закона за опазване на околната среда, а именно процедура за провеждане на задължителна оценка по въздействие на околната среда, е достатъчна гаранция, че ще бъде осъществен силен превантивен контрол при одобряването на инвестиционното намерение. Във входа на тази процедура се вземат мненията на всички компетентни органи, на обществеността, самият проект се подлага на обществено обсъждане.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Радостина Билярска.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!