Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганев: Патриотите могат да използват получаването на мандат за начало на предизборната си кампания

Оставката на Борисов бе изненадващ ход вероятно и за президента Плевнелиев

Снимка: БГНЕС

Ако не се случи консенсусен служебен кабинет, който да бъде излъчен през декември и преутвърден през януари, на президента Росен Плевнелиев ще му бъде още по-трудно да състави служебно правителство за месец и половина работа – малко хора биха се ангажирали да станат министри за 30-40 дни. Този коментар направи в предаването "12+3" Димитър Ганев от изследователски център "Тренд".

Няма никакъв друг шанс, никакви други опции пред нас, освен предсрочните парламентарни избори. Съставянето на правителство в рамките на този парламент е невъзможно, смята Ганев, според когото оставането на власт само би донесло на ГЕРБ още негативи:

Борисов предпочете тактически ход, както през 2013 година и се отдръпна от властта, за да се отиде на предсрочни избори. ГЕРБ ще продължи тази своя линия и няма да подкрепи каквато и да е правителствена конфигурация в този парламент. Оставката на Борисов бе изненадващ ход за мнозина, вероятно и за президента Росен Плевнелиев.

Ганев прогнозира още, че Патриотичният фронт може да се опита да използва за начало на предизборната си кампания получаването на мандат за съставяне на правителство:

На патриотите им е пределно ясно, че такова правителство не може да се състави, но ще използват максимума в рамките на тази една седмица, ако им бъде връчен мандат, за да демонстрират: ето това ние бихме направили. Ще се каже: ще се изгонят всички бежанци, ще се спрат помощите на ромите, ще се вдигнат минималните пенсии на 300 лв.

Ганев посочи, че това не е грешен тактически ход, защото дори много хора да си помислят, че това е вид театър, патриотите ще го мотивират като действие срещу нестабилността на фона на геополитическите опасности.

И в ГЕРБ, и в БСП в следващите три-четири месеца ще наблюдаваме промени, заяви още Димитър Ганев:

В ГЕРБ това ще бъде консервативен завой, все по-близо до патриотичната ниша, за да се отвори към нови избиратели и да се позиционира по-близо до ПФ като евентуален бъдещ коалиционен партньор.

Вътрешните противоречия в БСП още не са утихнали, но след президентските избори Корнелия Нинова се чувства достатъчно силна да излезе с нови идеи, да даде нов облик на партията и да заздрави собствените си позиции.

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна