Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телепопулизъм и национал-популизъм ни водят към пропаст

Омбудсманът няма право да задава дневен ред, ролята ѝ е да помага на гражданите по-лесно да общуват с институциите, заяви Антоний Гълъбов

| обновено на 23.11.16 в 16:52

БСП и част от парламентарно представените партии се опитват да ни убедят, че криза няма. Досегашните управляващи и президентът Плевнелиев твърдят обратното. Моето мнение е, че влизаме в тежка политическа криза, която ще ни отнеме много сили и време за преодоляване, каза в предаването „Ден след ден“ социологът Антоний Гълъбов.

Усещането за тревожност и турбулентност се засилва и от това, че има разрастваща се вълна на популизъм, телепопулизъм /"Шоуто на Слави"/, когато корпоративен субект се опитва да се представи за глас на гражданското общество.

Това е много опасно, предупреди Гълъбов, според когото това е път олигархията да замени политическата система.

Не по-малко опасен е и надигащият се национал–популизъм след изборния резултат на патриотите и заявките им да създават правителство в този парламент.

Според Гълъбов това е невъзможно. Такова правителство ще е на малцинството с две десни и две леви опозиции.

Колкото до работата на кабинета в оставка, той е с ощетена легитимност, всяко негово решение може да се атакува във ВАС.

Не е добър знак и отказът на новоизбрания президент Румен Радев да се ангажира със служебно правителство, очевидно щабът му се опитва да го предпази от заемане на позиция в сложната обстановка. Позицията на настоящия държавен глава Росен Плевнелиев не е нова за политическия му маниер, той и сега, както и в предишните подобни ситуации, има желание Народното събрание да се запази възможно по-дълго, да достигне поне до края на януари.

В коментар на дебата за промяна на избирателната система Антоний Гълъбов изрази надежда промяната да не се случи, защото двигателите ѝ ще изправят страна пред огромен риск. В този смисъл, добави политологът, опасно е поведението на Мая Манолова, която се изживява като кабинет в сянка. Омбудсманът няма право да задава дневен ред, ролята ѝ е да помага на гражданите по-лесно да общуват с институциите, нищо повече.

В следващото НС ще има между 6 и 7 парламентарни фракции, ще има съставно мнозинство и трудно управление, направи прогноза Антоний Гълъбов.

.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени