Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Ампова: Образът на щрауса е двулицев

В 18 часа в депо за изкуство "Червената точка" в София ще бъде представен проектът "Криеница", в  чийто фокус е бежанската криза. Негов автор е Нора Ампова, която показа "Криеница" първо на остров Лесбос в Гърция преди време. 

Буквално тези хора се крият и бягат от проблемите си от страната, която напускат
, обясни авторът в интервю за предаването "Преди всички", която чрез обобщаващия образ на щрауса показва реакцията и на самите институции по повод проблема:
Този щраус е двулицев - и за самите бежанци, и за нас самите, но той стои предимно гордо изправен. Това са хора, които искат и се борят за живота си, както и за собствената си съдба. 

В изложбата е позиционирана и композиция, направена по подобие на друга детска популярна игра  за добра памет. Тя представлява общо 24 платна, на които са изобразюени различни щрауси, които са метафора на семействата, разделени при бягството си от войната, обясни Ампова: 
Много често майката хваща едното дете, а бащата другото и така семействата не се събират години. Идеята е зрителят да свърже тези 24 картини - има 12 двойки по две картини, които да бъдат купени и взети. По-този начин ще бъдат събрани тези семейства.  

Подробности, както и цялото интервю, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна