Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Славов: Съмнителен е устремът на политиците към мажоритарната система като панацея

Всяко прибързано решение в сферата на изборното законодателство не е добро. Не мисля, че е време за радикална промяна за предстоящите избори. Този коментар направи в предаването "Преди всички" преподавателят по конституционно право Атанас Славов от Института за пряка демокрация. Запитан има ли злоупотреба с волята на избирателите по темата с мажоритарната система, Славов изтъкна:

Волята на народа не трябва да се абсолютизира. Трябва много ясно да се каже, че политиците от всички разцветки не си свършиха работата по време на информационната кампания, а това означава, че когато са избирали, гражданите не са имали всички варианти на масата. Съмнявам се, че голяма част от гражданите познават детайлите на мажоритарната система с абсолютно мнозинство на два тура.

За мен е много съмнителен целият този устрем в момента  - как основни политически играчи изведнъж разпознаха в мажоритарната система панацея за проблемите на нашата демокрация. Това означава, че трябва да сме още по-внимателни, когато взимаме едно такова решение. 

Конституционалистът вижда като възможен вариант парламентът да приеме решение, с което да поеме ангажимент за бъдещи промени в изборното законодателство, защото не може един от най-важните закони на държавата да се приема в ограничено време, в подобна ситуация.

Цялото интервю с Атанас Славов чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна