Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълшебни гледки по пътеките към Кози грамади

БНР Новини
По пътеката към Кози грамади
Снимка: Майя Апостолова

От 25 години Майя Апостолова работи за туризма в Хисаря и околностите. Самата тя е почитател на средногорските маршрути. С удоволствие ги препоръчва на туристите и лично обича да върви по романтичните пътеки, които водят до изумителни места. Едно от тях е Кози грамади. Там се намира Античен архитектурен комплекс, добре познат на археолозите, но малко посещаван от широката публика. Някои вероятно предполагат, че мястото е трудно достъпно. Едва ли не човек трябва да е пъргав като коза, за да изкачи върха. Всъщност, Кози грамади се намират на 1100 метра надморска височина. Около името, както винаги, има различни легенди. Една от най-популярните разказва за млада пастирка, която непременно искала да изведе през месец март козите към върха. Колкото и да я разубеждавали, че внезапно може да застудее, да паднат мъгли, да връхлетят вихрушки, девойката упорито повтаряла: „Марта жена и аз жена!”. Тръгнала със стадото към върха. Издигнала се вихрушка, отнесла я с козите. Нарекли мястото Кози грамади.
Подобна история може да чуете и за други местности, например връх Баба, над Етрополе. Сходна легенда се разказва и в Троянския Балкан, където между Троянския проход и връх Марагидик се намират Марини кози. Легендите преливат от една в друга, допълвани с още участници, като например Крали Марко…. Навлезете ли сред вълшебните гледки на планината, митове и реалност сякаш губят очертания, превръщайки се в едно цяло.
Ако планирате почивка в Хисаря, изберете подходящо време и може да повторите маршрута, който предлага Майя Апостолова: Хисаря – Старосел – хижа Фенера – Кози грамади.
Чуйте от самата нея подробностите:



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна