Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилиян Бурханларски: Кастро беше идеалист и това непрекъснато се доказваше от неговите действия

Фидел Кастро
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Кастро беше идеалист и това непрекъснато се доказваше от неговите действия, от неговата политика. Това каза в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" Стилиян Бурханларски, дипломат и бивш посланик на България в Куба:

За пръв път се срещнах с Фидел Кастро през 1972 г., когато той дойде на официално посещение. Той беше висок, снажен, красив мъж със спортна походка. През цялото си пребиваване в София непрекъснато искаше да се намери време за неговите спортни занимания. Той пожела да се качи и на Черни връх. Спомням си също, че по никое време, някъде към осем часа вечерта, пожела да играе баскетбол.

Кубинците никога не са били изолирани от световните събития, допълни Бурханларски:

Сега в Куба се изсипва едно посещение на млади кубинци от второ и трето поколение, които живеят в САЩ и те неминуемо споделят това, което те знаят и мислят за Куба. По този начин става един обмен на мнения, при който в кубинското общество започват някои корекции. Така започва една промяна в младото поколение по отношение на САЩ, което неминуемо ще доведе до други промени, но няма да е това, което беше по времето на Фидел Кастро и неговия брат Раул.

Цялото интервю със Стилиян Бурханларски можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени