Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ШОС или ЕС ще избере Турция

Снимка: Николай Кръстев
Процесът на присъединяване на Турция към Европейския съюз продължава дълги години и до сега както виждате по него не се постигат особени резултати. Това каза в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" турският депутат Махмут Сами Малъ:

Европейският съюз поставя условия пред Анкара, които тя се опитва да изпълни, но все не успява да удовлетвори изискванията на Брюксел. Освен това в Европейския съюз все още има държавни лидери, които не желаят присъединяването на страната ни към ЕС. И тези настроения се засилиха още повече след възникването на бежанската криза в Европа, която остави хода на преговорите за членство в задънена улица. За застоя в отношенията ни с Европейския съюз спомогна и опитът за преврат през юли и нежеланието на някои западни страни да върнат обратно в Турция онези от организаторите на метежа, които избягаха веднага след събитията от 15 юли.

Що се отнася до членството ни в Шанхайската организация за сътрудничество, мога да кажа, че тази организация вдъхва сигурност, добави турският депутат:

Не само по границите, но и икономическа сигурност. Мисля, че с присъединяването си Турция може да допринесе, заедно с Русия и Китай за съживяване на икономиката. Все пак Турция е третата най-силна икономика в Европа и влизайки в Шанхайската организация за сътрудничество ще стане третата силна икономика в нея. Възможно е, ако се ревизира структурата на ШОС и икономиката да стане по-силна. Китай вече даде заявка за това с намерението си ежегодно да прехвърля 10 милиарда долара в организацията. Така ще се създаде стабилност, а от там може да се стигне и до увеличаване броя на членовете от евразийския регион в организацията.

Цялото интервю с Махмут Сами Малъ можете да чуете от звуковия файл.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени