Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До какви последствия ще доведе скандалът около президента на Южна Корея

В Южна Корея, както и в доста страни по света, подобни скандали като този с президента не са особена новост и не предизвикват изненада. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" проф. Фредерик Кериер, експерт по Корея, проф. в Центъра за международно сътрудничество и сигурност към Станфордския университет:

Поглеждайки назад в историята можем да видим случаи като този с Чун Ду Хуа, който е последният президент от военната диктатура, както и скандала около Ким Дае Джунг и синовете му. По-важното е какво ни разкриват тези скандали? Ясно е, че политическият елит не успява да се справи с корупцията. Тук идва въпросът как да се справим с този проблем? Има идеи за установяване на нива на заплати за министри, съдии и висши чиновници, които да са съизмерими или равни с тези на директорите в частния сектор. Не съм сигурен до колко обаче подобно решение ще проработи в Корея. Като цяло, това е огромен проблем, с който страната досега не се е справила и не съм сигурен има ли достатъчно силна воля за решаването му.

Тук не става дума само за корупция, въпреки, че тя е ядрото на кризата, добави още Кериер:

Многото допълнителни пластове са свързани с неразрешени въпроси и противоречиви емоции от времето на управлението на бащата на настоящия президент Парк Чун Хе. От една страна, той успя да спаси страната от бедността и я насочи по пътя на икономическото развитие, но в същото време наложи драконовски контрол и администрация. В крайна сметка, негативите са позабравени и хората се фокусират върху положителните черти от това управление. Това бе и причината за одобрението, което срещна дъщеря му и настоящ президент при влизането си в политиката. Подразбираше се, че тя символизира управлението на своя баща.

Цялото интервю с проф. Фредерик Кариер можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна