Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарците гласуват на референдум за ускорено излизане от ядрената енергетика

Швейцария референдум
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес швейцарците ще се произнесат на референдум по ускорен график за затваряне на три от петте ядрени реактора в страната още догодина, предаде Франс прес. Швейцария реши поетапно да затвори електроцентралите още преди пет години, няколко месеца след ядрената катастрофа в японската АЕЦ "Фукушима", предизвикана от земетресението и цунамито през март 2011-а. Тогава обаче властите не определиха точен график как да стане това.

Целта на правителството е да спре експлоатацията на петте ядрени реактора, произвеждащи около една трета от електроенергията в Швейцария, като това да стане поетапно с наближаването на края на експлоатационния им период, без да бъдат заменяни. Всички швейцарски атомни елетроцентрали обаче действат с лицензи, позволяващи им да продължат производството си, при условие че отговарят на критериите за безопасност.

Затова преди пет години Зелената партия поде инициатива за референдум, на който хората да изразят мнението си по предложението за ограничаване живота на ядрените реактори до 45 години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна