Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойчо Кацаров: Системата за пръстова идентификация ще е по-ефективна в извънболничната помощ

Бойко Пенков: И други подобни мерки са се въвеждали, и те са били преодолявани от системата

| обновено на 27.11.16 в 12:46
Снимка: Радио ВИДИН

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването коментира в ефира на "Хоризонт" информацията, че системата за пръстова идентификация е спестила 15 млн. лв. за 15 дни:

Позволете ми, един здравословен песимизъм да изразя по отношение на подобен тип информации. Изобщо не вярвам в интерпретацията на подобен тип данни, а се съмнявам и в самите данни, защото, както имаше една хубава приказка: през 1820-та година много хора са яли краставици и след това всички са умрели....Това не води до извода, че краставиците причиняват смърт.....- това в кръга на шегата. 
Аз мисля, че те (системите за пръстова идентификация - бел. ред.) биха имали ефект и биха по-скоро отворили вратата за сериозни промени в извънболничата сфера, ако бъдат въведени там. В болниците смятам, че няма да доведат практически до нищо и това ще се види, когато има достатъчно дълъг период.

Бившият зам.-министър на здравеопазването подчерта, че въвеждането на системата за пръстова идентификация е незаконосъобразно и нецелесъобразно. Според него няма никакво съмнение, че и 5-членния състав ВАС ще потвърди решението на 3-членния за нищожността на мярката за пръстова идентификация. 

Снимка


Настоящият заместник министърът на здравеопазването- д-р Бойко Пенков, който също се включи в дискусията по темата, се съгласи с тезата, че въвеждането на пръстовата идентификация в извънбончината помощ би било още по-ефективно, като допълни, че песимизмът на Стойчо Кацаров по отношение на икономиите, които се реализират от въвеждането на системата, е разбираем:

По простата причина, че и други мерки подобни са се въвеждали. Те са били преодолявани от системата. Да се надяваме, че тази е достатъчно сигурна, за да може да не бъде лесно преодоляна в лошия смисъл на думата. Иначе съм съгласен с мнението на д-р Кацаров, че въвеждането в извънболничната помощ, за мене, допълнително би дало още по-голям ефект.

Според Пенков инструментът за пръстова идентификация, който е въведен за премахване на измамите, вече показва, че има дисциплиниращ ефект, като за 20 дни е довел до намаляване на разходите, но не с цитираните по-рано 15, а  с около 16 млн. лв. 


Бойко Пенков заяви, че здравната реформа продължава в съответствие с актуализираната Национална здравна стратегия 2020, приета от Народното събрание.


Във връзка с предложението Здравната каса да покрива разходите за лекарствата за високо кръвно налягане, той отбеляза, че и до момента се заплащат 50% или 25% от стойността на лекарствата, но целта на промяната е единичните лекарствени формули срещу хипертония да се заплащат напълно.

Д-р Бойко Пенков


В ефира на предаването "Неделя 150" д-р Стойчо Кацаров каза още, че бюджетът на Здравната каса и парите за здравеопазване са много малко. Според него в България пациентът плаща за лечение повече директно „от джоба си“, отколкото чрез Здравната каса. Той цитира данни от изследване, според което личните разходи за здраве в България възлизат на 3,6 млрд. лв., докато бюджетът на касата е 3,2 млрд. лв. и подчерта, че в страната има недостиг на милиарди за здраве, а лимитите на болниците пречат на здравеопазването и на цялостната организация на здравната система.

Зам. министър Бойко Пенков репликира, че цитираните дялове са силно завишени и че няма лимити, а се договаря обем помощ.


**********

Във връзка с твърденията за ограничен достъп до здравни услуги в бежанския център в Харманли д-р Стойчо Кацаров заяви, че Законът за здравното осигуряване третира лицата в процедура по предоставяне на статут като имащи равни права със здравноосигурените граждани и че не само по българското законодателство, но и по силата на международни конвенции, държавата е ангажирана със здравето на потърсилите закрила. Според него в центъра са настанени „предимно млади и вероятно здрави хора“ и натовареността на медицинските лица там е близка до средната за страната, където 1-2 общопрактикуващи лекари обслужват 2-3 хиляди пациенти. Доктор Кацаров допълни, че крастата и лайшманиозата не са нещо извънредно и хората не трябва да се плашат, тъй като тези болести се срещат и у нас.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна