Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е в зимна обстановка, пътищата са проходими

Снимка: Георги Корнейков, БНР
София е в зимна обстановка, пътищата са проходими, информира в ефира на "Хоризонт" инж. Веска Георгиева, началник на Столичния инспекторат.

През нощта и в ранната сутрин 91 машини са обработили основните пътни артерии в столицата, както и стръмни и опасни участъци. Те работят и сега. Има и 186 машини в готовност, които могат да се намесят, ако е необходимо, допълни Веска Георгиева. Тя припомни, че гражданите имат задължения за почистване на прилежащите участъци към имотите – пред жилищните кооперации, пред магазините и офис сградите. 

По отношение на почистването на пътищата, инж. Георгиева обясни:

Столичният инспекторат има задължение да следи за качеството на почистването – той не управлява машините. (Отговорността за – бел.ред.) организацията на техниката и на живата сила си е на фирмите и целта е да им се плаща само за реално свършена работа. За тази цел има правила, които се наричат технически условия и те са неразделна част от договорите. Така че, не се оставя на преценка на инспекторите – там си пише "без сняг и заледяване", пише от колко до колко часа трябва да бъдат почистени пътищата и спирките, пише какви са условията, при които може да се счита, че фирмата е свършила своята работа. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна