Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Велиново има богата история и неясно бъдеще

село Велиново
Снимка: http://svetimesta.com

Жителите на Велиново са убедени, че историята на селото е богата, защото в землището съществуват руини на римска крепост, в която са открити тръби от изключително качествен направен хиладолетен водопровод. Но ако някогашните обитатели не са имали проблеми с живителната течност, то за днешните не може да се каже същото. Хората се оплакват, че целогодишно нямат вода.

Ние сме изоставени и забравени и от Бога, и от света, разказва местна жителка и продължава:

Има единици, които си живеят тука и си имат вода, имат си всичко, но повечето сме ей така, беззащитни.

Иначе в края на селото минава река Ябланица, извираща в малката планина Любаш, две имена, свързани с местна легенда - за момъка Любаш и за хубавата невеста Ябланица, за която той искал да се ожени.

Кметът Никола Динев споделя, че един от големите проблеми на обезлюдяващото село Велиново са запустелите къщи, за които никой не се грижи.  Те падат, никой не идва, казва кметът на селцето, според когото хората проявяват безстопанственост към имотите си.

Училището отдавна е закрито, но сега в него се помещава кметството. Читалището също отдавна е затворило врати.

На два километра от Велиново се намира местната гордост - Мислощенският манастир, който обаче е рухнал и няма вариант да бъде възстановен. Страхът сега е да не падне и църквата "Свети Петър и Павел", която е в селото.

Голям проблем е, защото се руши, но няма средства за поддръжката й, разказва кметът Никола Динев и продължава:

Молих архиерейския наместник, разговарях и с други представители на църквата, но ето вече трета година няма резултат. Вътре има архив, много книги, икони, които също се рушат.

Това е красивото Велиново, намиращо се на 860 метра надморска височина, с останки от римска крепост, с чудесни гледки, с чиста река, с манастир, с църква, строена преди много години, за която Светият синод нехае. С лоши пътища, с изгнила водопроводна мрежа, без училище, без читалище, без деца, с хора над 70-годишна възраст. Затова и последната участничка в репортажа използва думите:

Ужас. Нищо, ама нищо не става от това село.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна