Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кръстьо Петков: Не виждам сериозно отношение към проблема за бюджета

проф. Кръстьо Петков
Снимка: БГНЕС

В коментар за приемането на финансовия закон за следващата година и дебатите в пленарната зала проф. Кръстьо Петков заяви в ефира на "Хоризонт", че не вижда сериозно отношение към проблема за бюджета, при положение че вече наближава 1-ви декември и трябва да се съобразяваме и с времето, което остава до стартирането на Бюджет 2017.

По повод направените предложения и отправените реплики в парламента проф. Петков коментира:

Именно състезание по атрактивни, някои са популистки, предложения, но никой не е седнал с молив в ръка да каже - предлагам това и това... Защото по този начин - това е икономическият критерий, не само ще се вдигне жизненият стандарт, но и ще се увеличи потреблението и по този начин ще помогнем на икономиката.

Има някои разчети на отделни депутати, но те не са обсъждани в пленарна зала. Така че аз като икономист не мога да разбера накъде ни тласкат тези хора с предизборното си надпреварване кой какво да предложи, кой кого да обвини и т.н.

Кръстьо Петков отбеляза, че бюджет, чрез който да се осигури глътка въздух за най-нуждаещите се, трудно се приема, когато партиите се готвят за избори или парламентарните групи се надхитрят в Народното събрание. Той припомни за предложения междинен вариант - да не се бърза с приемането на бюджета и да се започне усвояване на 1/12 част всеки месец.

Според Петков ресурси може да се търсят, като се подготвят качествени проекти по европейската инвестиционна програма, известна като "Плана Юнкер". Наред с това България трябва да постави сериозно въпроса за външно подпомагане за справяне с мигрантската криза.

Проф. Кръстьо Петков обясни, че е необходимо да се помисли в перспектива какви реформи може да се направят в данъчната система, като трябва да се планират действия с хоризонт 2019-2020 година, когато може да се предприемат по-сериозни структурни промени във фиска.

Кръстьо Петков уточни: 

Не стоп на плоския (данък - бел. ред.) и от утре да се връщаме към прогресивната система, а да се огледа отвсякъде - къде стои България в рамките на източноевропейските страни и на Европа като цяло в нейния данъчен модел - не стоим добре...

Не плосък или прогресивен данък, а става дума за усъвършенстване, като се съчетават предимствата на единия и на другия, но това е дълъг разговор... Аз съм за стъпаловидно преминаване към онази система, която най-добре пасва на българската икономика.

По отношение на бюджетната процедура проф. Петков коментира още:

Аз съм за това да няма пауза, да няма спиране на преговорите, независимо че вече политиците са се устремили към властта и още отсега мислят какво ще след март нататък.

Да не се изпускат командните лостове на икономиката, на данъчната система, защото който и да дойде, след три до шест месеца ще си зададем въпроса - откъде пари.

Цялото интервю с Кръстьо Петков може да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна