Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катедрата по "Публична администрация" в Софийския университет става на 20 години

| обновено на 30.11.16 в 16:42
Снимка: БГНЕС
В рамките на честванията на 20 годишнина на катедрата по "Публична администрация" в Софийския университет утре ще се проведе семинар, посветен на реализацията на завършилите тази специалност. В ефира на "Хоризонт" доц. Милена Стефанова посочи, че мнозина от дипломираните специалисти по публична администрация заемат престижни позиции в българските или европейските структури: 

20-годишен опит имаме вече в обучението на нашите студенти. Нашата катедра много активно общува със завършилите специалността - следи тяхната реализация, не само защото това е част от изискванията за акредитация и оценка на работата на университетските специалности, а и защото за нас е изключително важно да сравняваме техните постижения с това какво правим ние, как в бъдеще да подобрим обучението. Радваме се на това, че вече толкова много випуски са завършили и те са намерили своята реализация в българската държавна администрация.

Доц. Стефанова добави, че не липсват и проблеми, но повечето от тях са извън сферата на образованието:

За съжаление много от тях са извън нашата среда на влияние, защото са свързани с решения на висше държавно ниво  - с това за кои постове какъв тип професия да се изисква в държавната администрация, свързани са с  това, как може да се подобри подбора на държавните служители в страната, така че наистина хората, които имат професионалната компетентност и квалификация, да заемат позиции, които съответстват на нея.

Доц. Милена Стефанова каза още, че е умерен оптимист по отношение на перспективите за реализация на дипломираните специалисти по публична администрация, тъй като проблемът "политически назначения" в администрацията остава актуален: 

В българската държавна администрация и до ден днешен не са спрели политическите назначения. Имам предвид назначаването по политически признак или заради близост с някоя от управляващите политическите сили на хора на различен тип позиции, не само на тези, на които законът им предоставя тази възможност да го правят...

Свикнали сме така - хората го разбират това - идва "политическата метла", когато се сменят управляващите и се назначават доверени лица или хора, които по някакъв начин са свързани с организационните структури на съответните партии.... Това е тъжното..., защото до известна степен ограничава,...стеснява възможностите на хората, които искат да бъдат политически неутрални, да бъдат лоялни към законите, към държавното управление, към националните интереси наистина да се реализират .

Цялото интервю с доц. Милена Стефанова може да чуете от звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна