Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Мамалев е звездата в "Мнимият болен" на Молиер в Народния театър

Жан-Батист Молиер
Снимка: Архив


Георги Мамалев е звездата в пиесата "Мнимият болен" на Молиер, която на 3 декември ще бъде представена на голямата сцена на Народния театър под режисурата на Владлен Александров. В ефира на "Хоризонт" режисьорът сподели, че това е пиеса за болното общество, допълвайки че образът на главният герой - хипохондрик,  е особено актуален и днес, защото:

Някак всички станахме хипохондрици и болестното състояние, в което всички пребиваваме -  в днешните сложни и тежки времена, в които живеем,  някак трябва да ни накарат малко  да "успокоим топката", да успокоим емоционалните си вътрешни духовни сили и някак по-разумно, по рационално, по смислено да изживеем живота, който ни е подарен от Господа и пребиваваме временно.


Най-важното нещо е, че това е една бляскава комедия и се надявам публиката да може да участва в едно лицедействие, което  би я изкарало от ежедневието, в което тя намира доста тежко своето битие.


"Мнимият болен" на Молиер е свързан с много театрални митове. Един от тях е, че самият автор преди близо 350 години изиграва последната си роля, след което напуска този свят. Наред с това на сцената на Народния театър ролята на Арган са изиграли и Кръстьо Сарафов и Лео Конфорти. За избора на Георги Мамалев за главната роля  Владлен Александров сподели:
Смятам, че Георги Мамалев е един от великолепните днешни комици в българския театър, достигнал до своята зрялост като актьор. И наистина ми се струваше изключително важно подобен можещ, талантлив актьор като него да изиграе една такава бляскава роля като "мнимият болен" - Арган в пиесата на Молиер.

Цялото интервю с Владлен Александров може да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна