Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човечество, самота, Вселена

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Космосът е всичко това, което е, или е било, или някога ще бъде“ – паметни са тези думи на автора на забележителната книга „Космос“, по-късно филмирана и като сериал под същото име. Разбира се, Карл Сейгън остава първопроходец далеч не само като умел популяризатор на загадъчния и величествен Космос, но и като учен с име, положил заедно със свои съмишленици практическите основи на астробиологията, на космическата програма „Вояджър“ и на един международен проект, към осъществяването на който с времето се присъединяват повече от 1300 учени и над 4 милиона ентусиасти със своите домашни компютри – проектът, известен като „SETI“.
Как възникна и до къде стигна в опитите си да идентифицира извънземен разум този проект? Защо учените, включени в програмата решиха да сменят неотдавна стратегията за издирване на другопланетни цивилизации? С какви нови телескопи и вече открити извън Слънчевата система екзопланети свързват надеждите си астробиолозите в наши дни?
Разказва астрономът Владимир Божилов.
• Златното сечение: ръководителят на секция „Слънчево-земна физика“ при Института за космически изследвания и технологии при БАН проф. Цветан Дачев – имат ли бъдеще българските космически науки или сме осъдени само да си спомняме как се превърнахме в осемнадесетата космическа страна в регистъра на ООН, в третата, която изготвя космически храни и шестата със свой космонавт?




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна