Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една от брилянтните комедии на Радиотеатъра

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Миклош Дярфаш (Gyárfás Miklós) е унгарски писател, поет, драматург, преподавател и сценарист, роден през 1915 и починал през 1992 в Будапеща. Започна творческата си кариера много рано, още в края на 1930 г., отначало като поет, след края на Втората световна война и като писател на кратки разкази и романи, фокусирани върху интелектуалния живот на художника с ироничен тон, а още по-късно и като филмов и телевизионен сценарист. Отразяването на действителността отначало с лека усмивка, която почти неминуемо става болезнена, се очертава като негов авторски стил още в ранните му произведения. Театралната си дейност започва като актьор, а в 1948 г. публикува първата си пиеса, която се казва „Пакостливият апостол“ и представлява опит за социална сатира. И точно през бурните 50-те и 60-те в Унгария Миклош Дярфаш е драматургът, който много често изпълнява роли в своите собствени текстове, и докато слушате „Най-малката любов на света“, ще усетите какви необикновени предимства за развитието на диалога, за пълнокръвните драматични характери и за плътността на актьорското присъствие дават пиесите и радиопиесите на този драматург-актьор. С напредването на живота и кариерата си унгарският автор получава и трета гледна точка към същата материя – гледната точка на преподавател по драматургия. Своите драматургични поучения обобщава през 1968 в есе, чието заглавие е „Научете бързо и лесно да напишете драма“.
Пиесите на Миклош Дярфаш имат премиери в няколко европейски страни, Япония и Канада. През 70-те той е много плодовит и популярен автор, но в края на 80-те представленията по неговите пиеси стават все по-редки.
През 1972 г. е направен и записът на нашата полунощно-неделна комедия.
„Най-малката любов на света“ е една от брилянтните комедии във фонда на Радиотеатъра, жанр, който толкова рядко и толкова мъчно получава перфектния си вид като аудио. Тук ще чуете абсолютно зашеметяващото актьорско изпълнение на Татяна Лолова, Константин Коцев, Никола Анастасов, Жени Филипова, Светослав Пеев и Мариана Аламанчева. Режисьор: Магда Мирчева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна