Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев най-вероятно ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на РБ

Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев заяви пред БНТ, че почти сигурно ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, в рамките на това Народно събрание, на Реформаторския блок:

Третият мандат ще бъде и последният в моя мандат като президент. С една голяма степен на вероятност логичният избор за мен би бил Реформаторският блок. Искам да видя наистина едно усилие да покажем, че търсим една проевропейска формула.
 
Президентът Плевнелиев изрази надежда, че в сегашното Народно събрание все пак ще бъде сформирано ново правителство, въпреки че, по думите му, шансовете изглеждат все по-малки.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов върна на държавния глава проучвателния мандат за съставяне на правителство. Очаква се другата седмица и БСП също да го върне. След подадената оставка на кабинета "Борисов 2" и ГЕРБ, и БСП искат да се върви към предсрочни парламентарни избори. Въпреки това, Реформаторският блок покани партията на Борисов, за да изяснят има ли парламентарно мнозинство, което да застане зад правителство в рамките на това Народно събрание. А премиерът в оставка остави открехната вратата за преговори, като посочи, че ще излезе с окончателна позиция, след като стане ясно какво точно предлага Реформаторският блок.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна