Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Данаилов: Високотехнологичните индустрии са ниша за развитие на младите хора

Снимка: БГНЕС

Във всички индустрии, които боравят със знания и раждат нови технологии, се наблюдава дефицит на кадри. Това заяви в предаването "Преди всички" Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. Агенцията е организатор на днешната конференция „Бизнесът и образованието“ - инвестиция за бъдещето на София“.

Данаилов посочи като основни сфери, страдащи от недостиг на кадри информационните технологии, строителството и промишлеността. Той определи дуалното обучение като стъпка в правилната посока, защото то дава възможност на учениците на по-ранен етап да влязат в реалната икономика и да вземат по-информирани и правилни решения за по-нататъшното си кариерно развитие:

Дуалното образование ще даде възможност на 16 професии да се развиват. Тръгвайки от професии, свързани с туризма и готварството, през строителството, през математиката, информационните технологии - такъв тип специалности.

Винаги има малка пропаст и леко изоставане между регулираната система на образованието и динамичните условия, в които работи бизнесът, коментира Данаилов:
 
Нашата задача е да създадем алгоритъм, по който бизнесът и образованието да тичат паралелно един до друг. Постоянно трябва да държим пулса на промяната и да има тясна колаборация между бизнеса и образователните институции.

54% от всички направени в България инвестиции са привлечени в София, столицата запазва водещата си роля в дела на инвестициите, отбеляза още Владимир Данаилов, според когото фирмите, които идват в София го правят не защото София е голям или богат пазар, а заради най-ценното - човешкия капитал.

Големите фирми от високотехнологичния сектор обучават български кадри на глобално ниво. Така фирмите, позиционирани в София, имат конкурентното предимство да обслужват глобалния пазар, подчерта Данаилов:

Фокусът на София остават индустрии с висока добавена стойност. Индустрии, които правят развой, бизнеси, които правят иновации или имат нужда от висококвалифицирани кадри. Това са специалностите и посоката, в която младите хора би трябвало да се насочват.

Темата в детайли  - от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна