Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сандов /Зелените/: Победата на Ван дер Белен е победа над крайнодесния популизъм

Емил А. Георгиев /ДЕОС/: В Австрия победи разумът, но гласуваха и с портфейлите си

Победата на Александер Ван дер Белен не е просто партийна победа. Това е победа над крайнодесния популизъм, който заплашва общото ни бъдеще. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" Борислав Сандов от Зелените. Ван дер Белен ще бъде много по-подходящ президент на Австрия в разбирането ни за Европа, което градим, посочи Сандов и допълни:

Това, че Зелените вложиха всичките си усилия и стояха плътно зад него, не означава, че това е победа само за Зелените.

Родителите на Ван дер Белен са бежанци, бягащи от сталинизма, и той е въплъщение на многоликата, многокултурна Австрия, каза още Сандов.

За крайнодесния популизъм емоциите, страхът са много важни и за кратко време те могат да се развиват много бързо като вирус, допълни той.

В коментар по темата Емил Георгиев от ДЕОС определи новината за победата на Ван дер Белен като прекрасна новина след изнурителна 11-месечна кампания:

Победи разумът, победи разумният кандидат. 

Ван дер Белен е много интересен човек – дългогодишен преподавател във Виенския университет и дългогодишен депутат на зелените, дълго време от гражданската квота на оргиназицията, поясни още Георгиев, според когото е било много важно, че той се е явил на изборите като надпартийна и независима кандидатура. Георгиев подчерта, че Ван дер Белен е спечелил много широка подкрепа от хора, които са повярвали в неговата мъдрост и неговото послание и е направил това с много финес.

Не мисля, че залогът в Австрия беше да се спре крайната десница, отбеляза Емил Георгиев:

За австрийците надделя представата, че Австрия трябва да има добра репутация и добър имидж в света. Австрия е държава, която живее от висококачествен и високоценови туризъм. Хората разсъждават най-вече с портфейлите и икономическите си представи.

Двете мнения слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна