Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В община Макреш се страхуват от бежанците

Местните са свикнали с почти ежедневното им присъствие

Снимка: БГНЕС

Обстановката във видинските села е видимо спокойна. Може би студеното време или други фактори спират потока от нелегални мигранти в момента. Това разказа репортерът на "Хоризонт" Даниел Инков в предаването "Хоризонт до обед".

Село Киреево, община Макреш, е част от пейзажа на забравената България. Голямата някога община Макреш се е стопила, а седемте населени места тънат в тотален демографски срив. Всички млади работят зад граница. Студ, мъгла и пустош посрещат екипа на БНР в ранната утрин. Последният сигнал за преминаващи мигранти там е от петък.

Релефът край селото позволява безпроблемно преминаване на маршрута, а без местен човек това не може да стане, разказва кметът на Макреш Иван Вълчев. Той споделя още, че местните хора са уплашени от всичко, което виждат и чуват в медиите.

Кметът на село Киреево Маргарита Георгиева почти ежедневно се среща с бежанците:

Миналата събота имаше 22 човека, като имаше три малки деца и жени. Приютихме ги в заведението на топло, извиках "Гранична полиция" и ги прибраха.

Георгиева също смята, че местни хора помагат на бежанците:

Предполагам, защото откъде ще знаят къде се намира границата, те не знаят къде се намират. Постоянно е така. По всяко време на денонощието. През деня, през нощта. Купуваме им хляб. Едни имат пари, други не. Други съм виждала с доста, и то в евро.

Документална картина от граничния район – от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени