Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Паргов: Трябва да се изясни дали Заводът за битови отпадъци в София работи, както е проектиран

Калоян Паргов
Снимка: БГНЕС
Снощи беше разпространена неофициална информация, че зам.-кметът на София по екологията Мария Бояджийска е подала оставка по лични причини. Същевременно първите две точки от дневния ред на днешното заседание на Столичния общински съвет са свързани с доклади на Бояджийска. Очаква се също да бъде взето важно решение, свързано с преструктурирането на чистотата в София.

Калоян Паргов, който е председател на групата на БСП в СОС, каза в ефира на "Хоризонт", че е научил от медиите, че има подадена оставка и днес на сесията на Съвета очаква официално да бъде оповестено има ли оставка за зам.-кмета по екологията или не. Паргов, който е внесъл питане за резултатите от едногодишната дейност на завода за битови отпадъци, допълни:

Наистина, проблемът със завода за отпадъци е един от ключовите въпроси, който е на дневен ред да се решава в Столичната община. Неслучайно комисията всяка седмица заседава по този въпрос. Оставката на директора на завода за отпадъци, смъртен случай, както и различни сигнали в тази посока, дават основание да се смята, че нещо се случва, но не както трябва. Затова и ние от групата на БСП пуснахме едно питане към госпожа Фандъкова с очакване да ни отговори – какво се случва, по определени въпроси, като разбира се е ясно, че на това питане отговор ще даде ресорният зам.-кмет чрез госпожа Фандъкова. 

Паргов уточни, че първият въпрос е свързан с това дали заводът в момента работи, така както е проектиран, и дали се постигат зададените по проекта параметри за рециклиране и депониране на отпадъците. 

По отношение на общинското предприятие "Чистота - Искър" Паргов каза, че левицата ще подкрепи стъпки, чрез които то да получи възможност да разшири дейността си и да почиства по-голяма част от София.   

Цялото интервю с Калоян Паргов може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна