Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Петков: Не сме получили нито лев инвестиции от ВСС, но не става думи за пари, а за отношение

В СРС работят над 600 служители администрация, от тях между 350 и 400 са напуснали в последните 2 години

Снимка: БГНЕС

Не сме получили нито лев инвестиции от ВСС. Всичко, което Софийският районен съд (СРС) е получил, го е направил чрез личните усилия на съдиите и на председателя от Министерство на правосъдието или от правителството. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" съдия Петко Петков:

ВСС би трябвало да реши други проблеми на съда. Той би трябвало да уреди щатното разписание на съдиите и на администрацията, би трябвало да реши проблема с натовареността по някакъв друг начин, чрез някакви организационни мерки, но не виждаме някакви сериозни усилия от страна на ВСС да са направили.

В съда работят над 600 служители, администрация. От тези 600 служители между 350 и 400 са напуснали в рамките на две години. Независимо че една голяма част от тези щатни бройки в момента са заети, това означава, че в Софийският районен съд непрекъснато напускат хора, постъпват нови, които се обучават, а когато обучаваш нов служител в администрацията работата не върви така, както би трябвало.

Независимо че във ВКС служителите от съдебната администрация са доста по-слабо натоварени, техните възнаграждения са значително по-високи. Това беше едно от исканията на председателя на нашия съд – да се увеличи възнаграждението на служителите от съдебната администрация. На едно от последните си заседания ВСС прие нов класификатор и не само че възнаграждението на служителите от администрацията не е увеличено, но има щатни позиции, при които то е намалено! Така че, не сме видели проблемът, който беше поставен от ВСС, да е решен.

Петков не отрече, че в съда има забавяне на дела и на мотиви към решенията, но уточни:

Никой, който работи в такава среда и при такава натовареност, не би могъл да бъде изряден във всичко. Справката, която господин Цацаров представи на ВСС и която стана повод за последната проверка, касае 342 дела от последните 9 години, които не са приключили в 2-годишен срок. В същото време в СРС, в Наказателното отделение, са решени над 200 000 дела. Тези 342, за които говори господин Цацаров, са 0,2% от всички!

Петков е на мнение, че с действията си ВСС е доказал, че когато трябва да отговори на изискванията на съдиите или на техни апели, може "да мотае" дълго това, а когато трябва да смачка някого – да го направи за броени минути.

Не става думи за пари, а за отношение, подчерта съдия Петко Петков по повод предстоящия протест пред ВСС. Той поясни, че протестът не е само заради ниското заплащане на администрацията, но и заради натрупани проблеми с независимостта на съда. 

Интервю на Силвия Великова с Петко Петков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна