Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад на Световната антидопингова централа: Над 1000 руски спортисти са употребявали допинг

Над 1000 руски спортисти в 30 вида спорт са уличени в употреба на допинг. Това пише в доклад на Ричард Макларън - член на Световната антидопингова централа. Прикриването на използването на допинг в руския спорт е било в безпрецедентни мащаби - това се е случвало под чадър на спортното министерство, подчерта Макларън.

 

Можем да потвърдим, че данните за манипулиране на допинг-проби в Русия започват през 2011 година, а може би и по-рано, като продължават до след зимните Игри в Сочи. Спортистите не се действали самостоятелно, а са били част от организирана схема. Прикриването на допинг-тестовете в Русия е достигнало безпрецедентни размери. Има доказателства, че над 600 положителни проби са обявени за отрицателни, включително и на добре известни и елитни спортисти, чиито резултати от тестовете са фалшифицирани, заяви Макларън..

Ридард Макларън  заяви още, че на Олимпиадата в Сочи пробите на 15 медалисти от Русия са били манипулирани, включително и на двама състезатели, спечелили четири златни отличия, но не назова конкретни имена.

Той отново обвини руската Федерална служба за безопасност за пряко участие във фалшификациите и смяната на положителните проби с чисти. Според него, за схемата са били наясно и в министерството на спорта на Русия, но категоричен, че манипулациите са извършени без знанието и одобрението на руския олимпийски комитет.

Няма никакви данни за участие на Руския олимпийски комитет в схемата, допълни Макларън.

Това е втората част на доклада му, която беше представена днес в Лондон. Първата част беше изнесена на 18 юли и тогава централата препоръча на Международния олимпийски комитет да отстрани Русия от участие в Олимпиадата в Рио де Жанейро. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна