Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил писмо до Слави Трифонов

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил отговор до Слави Трифонов, който преди няколко дни му занесе папка с твърдения за нарушения на референдума, съобщиха на сайта си от "Шоуто на Слави" и публикуваха документа.

В писмото си Цацаров се обявява за промяна в изборните правила и отбелязва, че резултатите от референдума не могат да бъдат подминати, или забравени:

Ако 2 509 864 българи с избирателни права подкрепят мажоритарен избор на народни представители с абсолютно мнозинство в два тура, значи е дошло време за промяна в изборните правила. Ако 2 516 791 граждани са казали „ДА” на това, държавната субсидия за политическите партии да се определя по правилото „един глас – един лев”, значи тази субсидия не може вече да е единадесет лева на действителен глас. Нещо повече, поставя се въпроса нужна ли е въобще такава субсидия за партиите от страна на държавата. В случая броят на участвалите в гласуването /близо 3,5 млн./ и броят на отговорилите с „ДА” /близо 2,5 млн./ сам по себе си прави резултатите от референдума задължителни за парламентарно представените партии и изисква съответни действия за осъществяването им.

В съответствие с правомощията на прокуратурата, ще бъдат проверени всички твърдения за нарушения, пише още в текста. Уточнява се обаче, че единствено компетентен да се произнесе по въпроса за законността на резултатите е ВАС.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна