Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ана Джумалиева: Моят принцип е, че всяка жалба е човешка съдба и затова тя е с обществена значимост

Доц. Ана Джумалиева
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Вчера от Института за модерна политика (ИМП) представиха доклад, съдържащ негативни изводи за дейността на Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Според заключенията на института се създава впечатление за недостатъчна политическа неутралност и безпристрастност при разглеждане на случаи, които засягат публични фигури и институции. Отсъства системна практика по самосезиране и налагане на административни санкции за липсата на достъпна архитектурна среда за хората с увреждания. Не се спазват сроковете, предвидени за проучване. Има преписки, по които предварителното проучване продължава 6-8 месеца, а това затруднява процесът на събиране на доказателства, усложнява работата на докладчика и на институциите.

В ефира на "Хоризонт" председателят на КЗД  доц. Ана Джумалиева отхвърли заключенията в доклада на ИМП, като заяви:

Ние в Комисията за защита от дискриминация не разглеждаме жалбите и сигналите, които са постъпили по нас, и не ги разделяме на такива с голяма обществена значимост и с по-малка обществена значимост и ще ви кажа защо. Защото моят принцип е, че всяка жалба или сигнал е човешка съдба и независимо кой я е подал и в какъв момент се е чувствал дискриминиран жалбоподателят или сигналоподателят, тя вече е с обществена значимост. 

По отношение на случаите на самосезиране на комисията Ана Джумалиева коментира:

По въпроса за самосезирането, което е една от възможностите, предоставена в Закона за защита от дискриминация - мисля, че имаме достатъчно случаи на самосезиране, но и това не е най-важното като правомощия на Комисията за защита от дискриминация, защото това е един от случаите, в които може комисията сама да предприеме производство за защита от дискриминация, ако на член от комисията е станало известно за определено дискриминационно поведение. 

Но най-важното в случая е, че имаме над 1000 подадени жалби и сигнали, което означава, че първо хората ни вярват, второ разчитат на правомощията и на компетенциите на Комисията за защита от дискриминация, за да разгледа техните случаи.
Цялото интервю с председателя на КЗД доц. Ана Джумалиева  може да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна