Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духът на Римската империя е жив в археологическия резерват "Абритус"

Абритус - северната порта
Снимка: bg.wikipedia.org

Ако пътувате към Разград не пропускайте да посетите археологическия резерват "Абритус", който се намира само на два километра от града - в близост до главния път Русе-Варна, за да се докоснете до времената и културата на Римската империя.

Археологическият резерват "Абритус" всъщност е територията на античния град Абритус, който е един от римските градове на територията на България, съществувал в периода между I-ви и VI-ти век. В момента това е един от сериозните туристически обекти у нас, един от Стоте национални туристически обекта, защото в годините заедно с археологическите проучвания е вървяла и реставрация, обясни в интервю за предаването "Хоризонт за вас" директорът на Регионалния исторически музей - Разград Иван Иванов:

Античният град е с почти възстановена крепостна стена изцяло -  много внушителна, много импозантна, особено някои от кулите. 
Това е една значителна територия, която е наситена с паметници, в паркова среда и разбира се, с археологическа експозиция и с интерактивен музей. Това е един от малкото интерактивни музеи (у нас), където няма представени ценности във витрини, но по интерактивен начин посетителят се запознава с античната култура. 

Резерватът разполага и с археологическа експозиция с интересни и уникални артефакти от римската (но не само) археология, както и с интернет сайт, където любителите на туризма и на историята може да открият повече информация за обекта.  
Повече за "Абритус" ще научите, ако чуете цялото интервю с Иван Иванов - от звуковия файл
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна