Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече са осигурени необходимите количества кръв за МБАЛ - Шумен

Общо 26 пострадали от взрива на жп гара Хитрино са преминали през болницата в Шумен

| обновено на 10.12.16 в 12:42
Снимка: ВМА

От Министерството на здравеопазването събощиха, че вече са осигурени необходимите количества кръв за Шуменската болница.

Всички кръвни центрове в страната са мобилизирани да изпращат в Шумен още кръв, ако е необходимо, съобщи за "Хоризонт" заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков:

В момента нямаме критично състояние по отношение на кръв, но както се казва, трябва да сме готови за реагиране на всеки един от случаите. В София също има организирана акция за кръводаряване.

Общо 26 пострадали от взрива на жп гара Хитрино са преминали през болницата в Шумен, съобщи директорът й доктор Атанас Атанасов. Един от пострадалите е починал. Това е 18-годишно момче. Част от ранените са били пренасочени към Варна, а трима от настанените в болницата в Шумен са в тежко състояние

Голямата част от пострадалите са със съчетани травми, с изгаряния в различна степен, на различна площ, с множество стъкла и други предмети, набити в меките тъкани. Фрактури на крайници, фрактури на ребра, с лицеви травми и изобщо картината е много сериозна. Тук са мобилизирани сега всички хирургични и реанимационни екипи на болницата
. Трима пострадали са в тежко състояние, на изкуствена белодробна вентилация. В момента в шест операционни зали текат операции и останалите пациенти са настанени в двете хирургични отделения и в отделението по ортопедия и травматология.

Доктор Атанас Атанасов обясни, че в последните часове намалява броят на постъпилите пациенти. По думите му в момента няма необходимост от даряване на кръв.

Във Военноморската болница във Варна има постъпили четирима пострадали – трима мъже и една жена, които са в тежко състояние, с множество изгаряния и са с опасност за живота. В УМБАЛ "Света Марина“ се очаква с хеликоптер да бъде транспортиран още един пострадал в много тежко състояние. Доц. д-р Ивайло Въжаров -директор на здравното заведение уточни:

Засега докараните пострадали са четирима. Двама са с по-големи изгаряни, двама са с по-малко. Всички имат допълнително инхалирани пушечни газове. Четирима са в реанимация. Трима мъже и една жена засега. Още не е докаран пациент с 90 проецнта изгаряния. Очакваме още пострадали да се докарат, но обикновено при такива инциденти в началото се карат по-леко пострадалите. На по-тежко пострадалите се извършва реанимация на място, така че очакваме по-тежко пострадалите да се докарат по-късно.

Два противопожарни екипа с термокамери за откриване на пострадали или загинали от Варна са на мястото на инцидента.

Медицински екипи продължават да преглеждат тези, които не са хоспитализирани, съобщи Шарков, който след около час ще бъде в село Хитрино.

Министърът на здравеопазването е уведомен за цялата организация.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна