Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходима е кръв за Военноморската болница и болница "Света Марина" във Варна

Общинските болници в София организират акция по кръводаряване във връзка с инцидента в Хитрино

Необходима е кръв от всички групи за варненските клиники, в които са настанени общо шестима от най-тежко пострадалите при тазсутрешната експлозия на гарата в село Хитрино. Във Военноморската болница във Варна са четирима, а в болницата "Света Марина" - останалите двама ранени.

Общинските болници в София организират акция по кръводаряване във връзка с инцидента край Хитрино, съобщиха от Столична община. Болниците имат готовност да реагират с линейки и реанизационни екипи, за да помогнат на колегите си в Шумен. 

В София кръв може да се дарява единствено в Кръвния център, обясни за "Хоризонт" ръководителят му д-р Николай Андреев. Днес кръв може да се дари до 16 часа:

Кръводаряването се извършва и днес, и утре в Националния център по трансфузионна хематология при стария "Майчин дом", като положение - "Братя Миладинови" 112. Входът е откъм улица "Клокотница". От 09.00 до 16.00 часа и днес, и утре. Хората, които искат да дадат кръв, трябва да си носят личните документи, да са яли, съответно да не пият някакви лекарства, например за кръвно или пък някакъв друг тип лекарства, защото трябва да бъдат отложени. Съответно, ако са изкарали някакво заболяване, да го съобщят, за да може лекарят да прецени дали отговаря за допускане до кръводаряване.

По последни данни на МВР жертвите при експлозията в село Хитрино са пет, а ранените - 27. Рано тази сутрин товарен влак с пропан-бутан излезе от релсите и последните два вагона закачиха далекопровода на гарата. При последвалата експлозия бяха срутени и много сгради. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна