Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станко Станков: Ако сме виновни, ще отговаряме

Снимка: БГНЕС

Машинистите нямат категорично обяснение на катастрофата. От едната черна кутия излиза превишаване на скоростта, но са необходими още анализи, съобщи за "Хоризонт" управителят на фирма „Булмаркет“ Станко Станков. Той не изключи човешка грешка като причина за тежкия инцидент: 

Не е малко, но е от порядъка на 30, малко над 30 км/ч, посочи Станков, запитан колко е превишението на скоростта.

Имаме над десетгодишен опит в ЖП превозите и досега такива инциденти и нарушения не е имало. Нашата компания е една от най-изрядните в това отношение, увери Станко Станков. 

Дерайлирането според него може да е причинено както от висока скорост, така и от технически проблем във вагон или по ЖП мрежата. По отношение на взрива никой няма нормално обяснение, подчерта Станков:

Такова огромно разцепване на цистерна не знам как е могло да стане. Те са предвидени да издържат на много високи удари. Това са най-сигурните цистерни, които пътуват по железопътната мрежа. 

Това са цистерни на клиента от Румъния и те са много стриктни в техническите прегледи, отбеляза Станков. Той категорично отрече да има формални проверки на техническия състав. 

Ако сме виновни, ще отговаряме, декларира Станков в отговор на въпрос дали може да се превърне в обвиняем. Станков прекара целия вчерашен ден в следствието и прокуратурата.

Относно претоварването на обърнатите цистерни в автоцистерни Станков смята, че до два три дни всичко може да приключи успешно:

Организирали сме камиони, техника и хора. Помага специализирана група от „Лукойл“. 

Според Станко Станков изтичането на газ, което бе обявено по-рано тази сутрин, не е опасно.

Многократно и пред различни институции съм доказвал, че аз съм 100% собственик на „Булмаркет“, повтори тезата си Станков:

Аз съм собственик на акциите на кипърската фирма. Не виждам нещо подозрително. Аз съм краен собственик на фирмата.

От "Булмаркет" възнамеряват да подпомогнат жителите на Хитрино, но Станков изрази опасенията си това желание да не се изтълкува превратно.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна