Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донка Иванова: Областният щаб в Шумен координира всички доброволчески инициативи за Хитрино

Цветан Васев: Еднократна помощ ще получат всички домакинства от Хитрино

| обновено на 12.12.16 в 12:04
Снимка: БГНЕС
Изчисляват се приблизително щетите, нанесени от тежкия взрив в Хитрино в събота, за да може да бъде осигурено финансиране от Министерски съвет. Това обясни в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" областният управител на Шумен Донка Иванова. Тя подчерта нуждата от координация в доброволческите действия:

Има много съпричастност, имаме много желаещи физически лица и фирми, неправителствени организации, които искат да съдействат. Областният щаб ще координира всички тези доброволчески инициативи. Те се отнасят относно до последващи действия – разчистване на терен, осигуряване на топли дрехи, осигуряване на храна.

Всички желаещи доброволци трябва да се обадят за записване в Областната управа, допълни Иванова.

Определили сме помещение, където да събираме трайни продукти. То се намира в село Венец, село, близо до Хитрино. Работим и с БЧК. Там ще се събират дрехи, топли одеяла и всичко необходимо, но първо координацията е при нас, за да можем да насочим и за да може да се скъси и времето, така че доброволците да не загубят допълнително време, търсейки къде и как да доставят това, което са събрали. Днес очаквам кметът на Хитрино да открие набирателна сметка и след като тя стане известна, ние ще направим всичко необходимо по най-бързия начин тя да бъде оповестена отново чрез нашата областна администрация, за да може всички средства да се събират там.

Над половината от засегнатите от взрива домакинства са получили еднократната социална помощ, съобщи изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Цветан Васев:

През вчерашния ден бяха изплатени еднократни помощи в размер на 325 лв. на 292 домакинства. Очакваме, че това е над половината от лицата, които ще се явят да поискат тази помощ. Парите са подсигурени. Всеки, който се появи в нашите три пункта, които сме разкрили – Дирекция "Социално подпомагане" в Шумен, Дирекция "Социално подпомагане" във Венец и пункта в читалището на Тимарево, веднага ще получи сумата в брой. Тази еднократна помощ е за домакинство, а не за отделен човек. Пари ще има за всички семейства в Хитрино, а не само за пострадалите.

Хората от Хитрино ще получат и храни от Агенцията за социално подпомагане, допълни Васев:

Всички тези хора, които получават еднократна помощ, ще получат и пакети с дълготрайни хранителни продукти.

Българският червен кръст продължава набирането на дарения за Хитрино. Всички, които искат да помогнат, могат да изпратят SMS-и на номер 1466. Стойността на всеки SMS е 1 лев без ДДС. На сайта на БЧК са посочени и банкови сметки.

Цялото интервю с Донка Иванова и Цветан Васев можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна