Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите от района на Шумен Иван Иванов и Бюнемин Хасан

Най-важно в момента в Хитрино е да се осигури дом на хората, чиито къщи са разрушени

Снимка: БГНЕС
Народни представители от района на Шумен коментираха в ефира на "Хоризонт" последиците от инцидента в Хитрино и най-спешните действия, които трябва да се предприемат в момента.  

Колкото и да е трудно да говорим за трагедията в Хитрино, може би трябва да говорим и всичките ни думи на подкрепа и на съболезнование, разбира се, и действията ни по-нататък, трябва да бъдат насочени към това наистина тази трагедия да не се повтаря. Това каза депутатът от ДПС Бюнемин Хасан, като отбеляза, че: Колкото са хората, преживели този инцидент, толкова са и гледните точки към това, което се е случило.

Сложна е ситуацията в Хитрино – още от първия ден, каза още Хасан и допълни, че обстановката днес още повече се усложнява и поради снега, който е започнал да вали в района.  

Бюнемин Хасан смята, че повечето от пострадалите от взрива в Хитрино са готови сами да работят, за да се справят с проблемите: 

Аз мисля, че ние трябва да бъдем много внимателни – наистина трябва всички – и психолози, и други – представители на институции, да работим с хората, да не ги превръщаме само в жертви. Трябва да им дадем достатъчно подкрепа, за да могат в голяма степен и сами да работят за това последиците от тази трагедия да бъдат по-бързо преодолени. Те имат желанието и вярата, че могат да го направят.

Хитрино е поредният инцидент, който трябва да ни напомня колко сме тленни и колко е преходен животът, и как хората – в такива трудни моменти, са единни и си помагат, защото, ако българският народ в този момент не се обедини и не помогне на тези хора, много трудно ще се изкара зимата. Това бяха думите на Иван Иванов, депутат от БСП, който също коментира ситуацията в Хитрино, като отбеляза, че тя остава критична. Иванов също посочи, че сега най-важното е да се осигури дом на хората:

Най-важното, което трябва да се направи в момента, е да се осигури дом на тези хора и прехраната, които са загубили своите жилища, на първо място. Да се осигури начин да бъдат ремонтирани тези, които са в състояние да бъдат ремонтирани, разбира се – по най-бързия начин, защото те не могат да бъдат отделени дълго време от домовете си. Там е покъщнината им, там са животните, вие знаете какъв е животът на село. Държавата да окаже максимално сътрудничество на общинска администрация, тъй като сградата на администрацията и цялата документация са унищожени след този взрив. И за да започне да функционира нормално този общински център, ще трябват много усилия. 

Иванов смята, че трябва да се направи спешно изслушване в парламента на двамата ресорни министри – на вътрешните работи и на транспорта, от ресорните комисии – по транспорт и по вътрешна сигурност и обществен ред, за да се запознаят народните представители с детайлите по случая и да се види кои са слабите места. Той добави, че са налице всички обстоятелства разследването да достигне до истината, а когато се установят виновни, те трябва да получат бързо правосъдие. И още:

Ако има нарушение на наредбите за превоз на опасни товари или те са променяни в посока да се облекчи този режим, със сигурност трябва да намерим начин, да видим къде са направените грешки, и да се променят отново тези наредби. Защото вчера се чуха и такива идеи, че са нарушавани именно тези наредби или са били променяни в последните години с цел облекчаването на превоза на такива товари. 

Цялото интервю с Бюнемин Хасан и Иван Иванов може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна