Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Пиперков: В Хитрино държавата взе адекватни мерки, което при предишните бедствия не се случваше

Снимка: БГНЕС

Днес в УНСС ще се проведе дискусия на тема "Общинска сигурност - предизвикателство на времето". Във фокуса на вниманието ще бъдат различни аспекти на сигурността, както и отговорността на общините да създадат нужната организация, включително и в случаи на бедствия и аварии. Георги Пиперков, който е експерт по общинска сигурност и е част от екипа на Ситуационния център в Елин Пелин, където разполагат със собствена система за оповестяване и реакция при кризисни ситуации, коментира инцидента в Хитрино, като отбеляза:

В случая в Хитрино държавата взе доста адекватни и доста бързи мерки, което при предишните бедствия не се случваше, имаше доста проблеми, лоша координация. Тук виждаме една много добра координация на властите и много добра - бърза и адекватна реакция. Това е различното между Хитрино и другите бедствия, които досега са ни сполетявали.

Пиперков отбеляза още, че отговорностите и усилията на общините при кризисни ситуации трябва да са свързани с най-непосредствената реакция след инцидентите, защото те са най-близо до хората, но водеща остава отговорността на държавата:

Мястото на общината със сигурност е в първата реакция и в тази неотложна първа помощ, която трябва да се окаже и до там. Защото -  ето примерът с Хитрино - много е хубаво доброволчеството, общините да помогнат в едно такова бедствие, но една некомпетентност би донесла доста проблеми. Имам предвид следното - че в това бедствие специално, с изтичане на газ, би трябвало в момента да работят само компетентни хора на ниво държава.

Според Пиперков Община Елин Пелин е изключение, а подготвеността на общините у нас за реакция при бедствия и аварии е малка, като включването на хора без обучение и оборудване, които да работят при кризисни ситуации, не само не е полезно, но може и да навреди.

Цялото интервю с Георги Пиперков може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна