Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излишната храна да стига до гладните, а не до боклука

Снимка: БГНЕС

Българската хранителна банка започва национална кампания "Стани един от нас. Дари надежда!" за привличане на съмишленици срещу разхищението на храна и намаляване на гладуващите. По данни на организацията, всяка година у нас се изхвърлят близо 670 хиляди тона годна за консумация храна. В същото време милион и половина българи живеят под прага на бедност.

За пет години работа хранителната банка е спасила над 1 200 тона храна, която е достигнала до над 60 000 души в повече от 80 населени места в страната. Към момента през складовете на организацията всекидневно минава около 1 тон напълно годна за консумация храна. Очаква се удвояване на количествата след отпадането на ДДС за дарените храни от догодина.

С DMS „Храна“ на номер 17 777 хранителната банка ще набира средства, за да продължи да работи като връзка между производители и търговци, готови да дарят храна, и хората, които се нуждаят от нея. Целта на кампанията е годна за употреба, но излишна храна, да стига до гладните, а не до боклука.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна