Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелина Славкова: Убедена съм, че в РБ си дават сметка, че няма как да бъде съставено правителство

Приемането на мандата ще бъде аргумент, който РБ ще използва в рамките на своята предизборна кампания, смята още социологът

Евелина Славкова
Снимка: БГНЕС

Социологът от Изследователския център "Тренд" Евелина Славкова коментира в ефира на "Хоризонт" новината на деня -  че представителите на Реформаторския блок приеха от президента Росен Плевнелиев проучвателния мандат и ще направят последен опит за сформиране на кабинет в настоящото Народното събрание. Реформаторите заявиха, че ще търсят мнозинство, което да бъде стабилно, предвид ситуацията в света, атентатите в Турция  и най-вече - предвид сложната обстановка около Хитрино. 
Евелина Славкова тълкува приемането на мандата не само като усилие за запазване на политическата стабилност на страната, но и като опит на Блока да запази позиции сред собствените си привърженици:
Бяха изтъкнати аргументи от тяхна страна, че наистина на България й е необходимо стабилно правителство. Аз съм съгласна, че е необходимо стабилно правителство, но все пак смятам, че в Реформаторският блок имат и още един аргумент да искат мандат и да направят опит да съставят правителство, въпреки че чисто математически съм убедена, че няма да получат подкрепа от ГЕРБ и не мисля, че това ще се случи. 
Но ако погледнем пак ситуацията с вземането на мандата и другия аргумент, за който споменах, Реформаторският блок си дава сметка за нещо след разцеплението от страна на ДСБ (което все пак си имаше своята електорална тежест в блока) - Реформаторският блок е изправен пред патова ситуация и пред вероятността да не влезе в следващото Народно събрание. 
Разбира се, това не трябва в никакъв случай да бъде подценявано като аргумент за желанието на Реформаторския блок да се опита да спаси това Народно събрание  - със съставянето на нов кабинет. 
Според социолога опитът за съставяне на кабинет е обречен и в РБ са наясно с това:
Аз съм убедена, че те си дават сметка, че няма как да бъде съставено правителство. Ясно е, че ГЕРБ не биха подкрепили съставянето на ново правителство в рамките на това Народно събрание. Какво печелят? Това ще бъде един аргумент, който те ще използват в рамките на своята предизборна кампания. 
Евелина Славкова допълни, че е възможно Патриотичният фронт да подкрепи проектокабинета на Реформаторите, но това няма да е достатъчно: 
Разбира се, тук трябва да имаме и предвид, че възможността Реформаторският блок да получи подкрепата на Патриотичния фронт не е за изключване, но въпросът е наистина, че е необходим много по-голям брой депутати, които все пак да подкрепят съставянето на нов кабинет. 

Тук винаги съществува една хипотеза, нещо, на което ние многократно сме се нагледали и сме наблюдавали в Народното събрание, каза още Славкова и обясни:
Това е възможността да бъде гласуван кабинет с много по-нисък кворум -  тоест в Народното събрание някоя от политическите сили да не се яви, да не се регистрира и съответно кворумът да бъде свален, но не мисля, че на която и да било от политическите сили й се влиза в тази игра, най-малкото защото това ще бъде изключително негативно разчетено от избирателите. 

Веднъж вече поставена темата с предсрочни избори, мисля, че наистина това е един акумулатор, който много трудно ще бъде изключен, обобщи социологът.

Цялото интервю с Евелина Славкова чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени