Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Реформаторите могат да загубят политическото си бъдеще

Новите десни проекти ще се опитат да постигнат ефекта на снежната топка, смята политологът

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС
Това, което се случва, е отвъд имиджовата логика, отвъд политическата логика. За да спечелят няколко седмици, реформаторите могат да загубят политическото си бъдеще. Това каза в предаването "Преди всички" политологът от "Галъп интернешънал" Първан Симеонов, след като вчера реформаторите приеха третия мандат от президента в опит да съставят кабинет в настоящото Народно събрание:

Това не беше Реформаторският блок в пълнота, очевидно при президента бяха отишли представители на СДС и Борислав Великов от "Българска нова демокрация". ДБГ останаха безучастни и до известна степен пусна тези хора да се излагат. По-разсъдливата част от РБ свикна с мисълта, че се отива на предсрочни избори.

Радан Кънев хуква към предсрочните избори и точно когато трябва да се състезават с него, реформаторите се суетят с някакъв мандат, опитвайки се да спечелят малко, но да загубят себе си. Удивително!

Реформаторският блок трябва да запази своята инерция и да използва това, че Радан Кънев няма ясен план, категоричен беше Първан Симеонов:

Проектът му е леко задържан, леко преносен. Той няколко пъти замахва и се отказва.

Относно новите проекти в дясното политическо пространство Първан Симеонов поясни:

Ще се опитат да създадат някакъв ефект на снежната топка. Това е ребрандиране, но това са същите хора. Кой към кого ще се присъедини, не е важно. Това вече се е случвало. Духът вече на няколко пъти се отделяше от тялото.

Ако процесите на ерозия продължават, ще си отиде и мъничкият бонус от единството. Може да стане така, че и Радан Кънев, и реформаторите заради тези странни маневри ще останат вкупом под чертата. Единственият начин тези хора да имат думата в обществото, е да са заедно. Това, че те са мрежа, че те се карат, че те са индивидуалисти, че са творчески фигури – това винаги е било характерно за дясното. Десният човек е такъв. Това е нормално, това не е колективистично пространство. Тук номерът на политическата зрялост е елементарен – тези хора да намерят някакъв път един към друг, за да влязат в следващия парламент. Останалото на този етап е илюзорно. 

Истината за СДС и за другите по-малки е, че нямат почти никакви шансове извън РБ, коментира още Симеонов, който не вижда вариант СДС да намери пристан нито при Радан Кънев, нито при Христо Иванов.

Цялото интервю на Силвия Великова с Първан Симеонов слушайте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени