Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво налага политическата "въртележка" около мандата за съставяне на правителство

Снимка: БГНЕС

От политическа гледна точка изглеждаше най-логично Реформаторският блок (РБ) да върне мандата, но заедно с това то изглеждаше логично и задължително от конституционна гледна точка. Това коментира в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Борислав Цеков, д-р по конституционно право:

Има една особеност. Тя не е в процедурата, а в уважението към конституционния ред, към върховенството на закона, с което същите тези политически среди в РБ парадират обикновено, а именно, че при този трети опит от т.нар. "въртележка“ при съставяне на правителство мандатът се възлага не на кандидат за министър-председател, а на парламентарна група, т.е. необходимо е съответната парламентарна група да има взето по установения ред, по нейния правилник решение, с което приема проучвателния мандат и се опитва да го изпълни. Борислав ЦековВ случая поне по публичните знаци и излязлото в медиите, се разбра, че има решение на парламентарната група на РБ за връщане на мандат и от друга страна – часове по късно или ден-два решение на коалиционен партиен орган на РБ, че щели били да приемат, но в случая единственото легитимно е решението на парламентарната група. Това остана замъглено. С какви очи и президентът Плевнелиев при такава ситуация връчва мандат на парламентарна група? Този акт демонстрира точно това колко кухи са приказките понякога на тези политици, на тези партии от РБ, когато говорят за върховенство на закона, за уважение към конституционния ред и т.н.

От всичко това губещи са страната и гражданите, а печелившите са трите големи партии, чието представителство в следващия парламент, независимо от пропорциите, е гарантирано. Това са ГЕРБ, БСП и ДПС, допълни Цеков:

Цялата тази история около мандатите, тези унизителни сцени, пререкания, пазарлъци, протакания влияят изключително лошо върху държавността. Доверието на хората към институциите, към партийната система въобще става символ на онази партийна развала, която е отвратила голяма част от обществото и предизвиква негативизма въобще към политическото у нас.

Това, което видяхме вчера, не беше РБ, подчерта политологът Калоян Методиев: Калоян Методиев

РБ вече не съществува. Коалиционното споразумение изтече. Голяма част от формациите в него вече ги няма. Освен това самият остатъчен РБ се разцепи по въпроса с мандата. Вчера не се появи нито един от лидерите и нито един от Движение "България на гражданите“. От цялата тази "въртележка“ с мандата, която се разиграва, най-много печелят големите партии, а най-много губят тези, които се опитват да реализират мандат. От целия този сюжет с мандата на РБ става ясно, че РБ няма да влезе в парламента. Просто се изложиха в случая и освободиха терен за новия проект "Да, България", който се прави в момента.

Цялото интервю с Борислав Цеков и Калоян Методиев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна