Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране има готовност да направи проекти за еднотипни сгради в Хитрино

Снимка: БГНЕС

Камарата на инженерите направи първите стъпки в помощ на хората от Хитрино. Поставили сме на сайта приканване към цялата колегия, тъй като Инженерната камара обединява над 14 000 инженери от всички специалности, разпределени в 28 колегии, включително в Шумен. Преди да започне едно изграждане, винаги предварително се изготвят съответните проекти. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на Управителния съвет на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Иван Каралеев. Когато приключи следствието, инженерите ще отидат "на терен" в Хитрино, уточни той. Срокът, в който ще бъдат построени къщите на хората, зависи от сложността на заданието и от връзката му със съществуващата инфраструктура, отбеляза той:

Не мога да се ангажирам с време, но във всички случаи, ако е типово строителство – еднотипни сгради, ако се построят, проектът, съгласуването и т.н., би трябвало да продължи може би около месец, месец и нещо. Зависи и какво е заданието, което се състави, и до каква степен оценката на сградния фонд, който е, е точно изпълнена.

В голяма степен строителството на домовете може да се извършва паралелно с възстановяването на уличната мрежа и ВиК инфраструктурата, каза Каралеев и изтъкна, че инженерите ще препоръчат типово строителство, но подчерта: 

Не може да се съкращават произволно етапите. При типовото строителство процесът може да се ускори, но това ще уточним заедно с архитектите и заедно със строителите...

Част от експертите ще дарят труда си безвъзмездно:

Ние можем да осъществяваме и изпълняваме експертна помощ, да даваме също становище. Шуменската ни регионална колегия декларира, че безвъзмездно ще се изпълни това нещо. Ще съдействаме максимално. По отношение на проектирането, ще се постараем, каквото е възможно, да се направи в определени допустими граници.

Интервюто на Веселина Миланова и Таня Милушева с Иван Каралеев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна